U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljen je roman Ruždije Adžovića „Ogrlica iz Šanliurfe“ na albanskom jeziku.

Roman je sa bosanskog na albanski jezik preveo i knjigu uredio Nikola Camaj. „Ogrlica iz Šnliuurfe“ je doživjela šest izdanja. Knjiga je prvi put objavljena u u Sarajevu 2014. godine. Prevedena je na turski jezik.

U pogovoru izdanja na bosanskom jeziku Novak Kilibarda naglašava da se poznati crnogorski i bosanski novinar Ruždija Adžović ovim romanom objelodanio kao književnik, zaključujući da je ušao u proznu beletristiku na velika vrata.

Poznati bosankohercegovački književnik Isnam Taljić u predgovoru knjige, pored ostalog, piše da se  “ u „Ogrlici iz Šanliurfe“ Ruždija Adžović uhvatio u koštac s mnogim aktuelnim temama koje su činile naše vrijeme prije ovog posljednjeg rata protiv Bosne i Hercegovine, 1992.- 1995. Pri tome je zašao i u delikatnu i intrigantnu tematiku koja dosad nije obrađivana u književnosti Bosne i Hercegovine, a to je ulaženje u mikrosvijet albanske porodice koja živi ovdje…“.

Nikola Camaj u predgovoru izdanja na albanskom jeziku podcrtava da je za njega kao prevodioca glavna figura ogrlica oko koje se sve vrti. „Njena simbolika, način na koji je predstavio, svedoči da je  Ružija rijetko dobar majstor koji uspjeva da objektu udahne dušu, a subjekat dobije na težini“, zaključuije Camaj.

Biblioteka za slijepa i slabovida lica u Bosni i Hercegovini objavila je “Ogrlicu iz Šanliurfe“ kao audio knjigu, koja je snimljena u njihovom studiju u Sarajevu.

Ruždija Adžović – kratka biografija

 

Novinar, publicista i književnik Ruždija Adžović rođen je 1962. godine u Podgorici. U Sarajevu je završio Fakultet političkih nauka – Odsjek žurnalistika.

Adžović je od 1986. godine profesionalni novinar. Radio je trinaest godina na Radiju Crne Gore kao novinar i urednik. Bio je dopisnik iz Podgorice brojnih časopisa i dnevnih listove širom bivše Jugoslavije.

U martu 2000. godine sa svojom porodicom se preselio u Sarajevo. Bio je novinar i urednik u nekoliko tamošnjih dnevnih novina.

Adžović je ostvario značajne rezultate u publicistici i književnosti. Do sada je objavio sedam knjiga, od kojih su najpoznatije: roman „Ogrlica iz Šanliurfe“, knjiga pripovjedaka “Sebijini snovi”, potom knjige „Kilibarda – sarajevski dani“, “Tunjo – razgovori s Muhamedom Filipovićem”.

Trenutno radi na knjizi o akademiku, pjesniku i svjetski poznatom filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu. Uskoro završava i svoj novi roman radnog naslova “Sjena Sergeja Jesenjina”.

Ruždija Adžović je zastupljen u biografskom Leksikonu »Ko je ko u BiH i u Leksikonu »Bošnjaci/Muslimani Crne Gore«. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je Nagrada Opštine Tuzi »15. decembar«.

Adžović je i muzičar i muzički stvalac, bavi se i slikarstvom.

Komentari su onemogućeni