U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sinoć je u sali DODEST-a KIC-a “Budo Tomović” održano autorsko veče  primarijusa dr Ganija Karamanage, poznatog ulcinjskog ljekara, humaniste, hroničara i publiciste, autora zapaženih stručnih publikacija i knjiga koje govore o tradiciji, kulturi i načinu življenja Ulcinjana.

O njegovom stvaralaštvu govorili su akademik Zuvdija Hodžić i dr Miroslav Marić.

Akademik Hodzić  zapaža nevjerovatan književni dar i značajnu stvaralačku energiju dr Karamanage. “Učini se da nema više teme koju nije do tančina veoma emotivno, stručno i relevantno obradio, a on nas iznenadi novom knjigom. Sva njegova djela sam sa uživanjem pročitao i ponekada uzimao za literarna polazišta svojih knjiga. Nebrojeno je tema o kojima je na iscrpan način pisao, potkrepivši svoje lijepe priče i značajnim dokazima, bilo da se radi o Ulcinju, Skadru, Draču i sudbinama porodica i pojedinaca koji su obilježili jedno vrijeme, pa mislim da se za njega sa potpunim pravom može reći – Gani je duša Ulcinja”, istakao je Hodžić.

Dr Miroslav Marić govorio je o stvaralačkom  radu dr Karamanage u oblasti medicine, posebno o njegovim stručnim i naučnim istraživanjima, promišljanjima i dilemama, naročito o njegovim vizijama razvoja medicinske struke, kao i prijedlozima za unapredjenje privrede Ulcinja i Crne Gore.

“Dr Karamanaga je, izmedju ostalog, veoma pronicljivo uočio specifičnosti prirodnog okruženja, te na veoma topao i emotivan način, u svojim knjigama iznosio uticaj i značaj prirodnog ambijenta na pacijente. U svojim knjigama uči nas kako treba biti odan čovjeku, svojoj profesiji, svojim uvjerenjima, jednom riječju – kako treba živjeti u skladu sa Hipokratovom zakletvom i u onim teškim vremenima koja nam nijesu naklonjena”, kazao je, pored ostalog, dr Marić.

Dr Gani Karamanaga, u nadahnutom obraćanju publici, predočio je sopstvene stvaralačke motive, ukazujući na unutrašnje porive koji ga pokreću na pisanje.

Dr Karamanaga je objavio  sljedeće knjige:“ Monumenti”, “Vjetreni mlin”, “Gradski Pazar “,   “Buđenje”, “Starogradskim ulicama (Na kapiji)”, “Korijeni”, “Porodilište u Ulcinju”  , “ Sjećanja jednog ljekara “ , “ Liječenje prirorodnim faktorima u ulcinjskoj regiji “ i “Sunce, more, zdravlje (odabir stručnih i naučnih radova) “ .

Svoje stručno-naučne i publicističke  radove objavljuje na crnogorskom  i albanskom jeziku.

Moderator večeri bila je Neda Papović. U muzičkom dijelu programa učestvovala Amela Frljučkić, magistrica harmonike.

Događaj je protekao u uz puno poštvanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari su onemogućeni