U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore danas je u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici promovisan Romski pojmovnik/ i više od toga/, autorke dr Vesne Delić.

Govoli su: dr Vesna Delić, autorka, Mensur Šaljaj, predsjednik Romskog savjeta i Salko Luboder, direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.  Moderatorka programa bila je Vesna Šoškić.

Izdavač publikacije Romski pojmovnik je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Dr Vesna Delić je istakla da zahvaljujući ideji direktora Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salka Lubodera, i realizaciji od strane ove ustanove, sa izuzetnom čašću upravo na Dan Roma, predstavljamo Romski pojmovnik.  “Ovo je svojevrsni kratki leksikon koji vam može na instant način pružiti osnovne informacije o Romima i onim grupama koje se vezuju za njih ali sa njima ne dele isti identitet. Sve ono što ste hteli da znate a niste imali koga da pitate ili vremena da tragate za podacima, možete naći na stranicima ove publikacije. To je sažetak višegodišnjeg istraživačkog rada i vrlo kompleksnih kulturoloških i društvenih procesa, koje sam pokušala da na što jednostavniji način približim svima koji se bave pitanjima kulture i društva Roma i svima koji žele da upoznaju naše komšije i sugrađane, koji su deo ovog našeg crnogorskog društva”, kazala je Delić.

Mensur Šaljaj se zahvalio JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, gospodinu Salku Luboderu i njegovoj ekipi za objavljivanje publikacije Romski pojmovnik za koji smatra da je jako značajan za romsku zajednicu. On se takođe zahvalio i dr Vesni Delić koja je sjajno u detalje  opisala Rome, njihovu istoriju, kulturu, porijeklo i drugo.  Zahvaljujući radu CEKUM-a, u saradnji sa Romskim savjetom,  romski jezik  nije doživio sudbinu potpune asimilacije. Zahvaljujući radu  Centra, dobili smo adekvatan Rječnik Romsko-crnogorskog i crnonogorsko-romskog jezika na gurbetskom dijalektu, što je i te kako bilo potrebno našoj zajednici, istakao je Šaljaj.

Salko Luboder je kazao da Centar kao i ranije, ove godine na dostojan način obilježava Međunarodni dan  Roma – konkretnim učincima, promocijom publikacije Romski pojmovnik. Riječ je o jedinstvenoj publikacije koja će imati vrlo praktičnu upotrebu i koja će nam omogućiti da prevaziđemo mnoge nepoznanice koje se tiču Roma i romskog identiteta. Riječju, Romski pojmovnik će doprinijeti boljem upoznavanju Roma, osoblađanju od stereotipa i smanjenju etničke distance na putu unapređenja društvene kohezije crnogorskog društva. Svakako, Romski pojmovnik je publikacija koja daje priliku da se sami Romi više upute u svoju istoriju, tradiciju i identitetske vrijednosti.

Komentari su onemogućeni