Direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Gzim Hajdinaga primio je danas u radnu posjetu ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića.

Ambasador Jukić je čestitao postavljenje na mjesto direktora gospodinu Hajdinagi, sa željama da kao i u prethodnim instutucijama na čijem je čelu bio, ostvaruje uspjehe i doprinosi sistemskim unapređenjima u oblasti kulture manjina.

U cilju promocije zajedničkih vrijednosti u različitim oblastima kulture, amabasador Jukić i direktor Hajdinaga, razmjenili su iskustva saradnje u prethodnom periodu, sa težnjom da se ista dodatno unaprijede u budućim vremenima.

Podneblje na kojem se prostiru Crna Gora i Bosna i Hercegovima su teritorije koje objedinjuje zajednička istorija, kulturni obrasci i folkloristika. U takvom ambijentu, a u zajedničkim težnjama ulaska u evropsku porodicu, prvi zadatak je graditi dobrosusjedske odnose na poljima kulture.

Kao instutucija jedinstvenog statusa u zemlji pa i u regionu, koja se bavi kulturom manjina, pozvani smo da to pokažemo i van granica Crne Gore. Imajući u vidu takav institucionalni okvir, ambasador Jukić je izrazio zadovoljstvo mogućnošću da Bosna i Hercegovina ugosti direktora Hajdinagu sa saradnicima, i da se ta posjeta organizuje na visokom nivou sa predstavnicima resornih ministarstava i udruženja građana porijeklom iz Crne Gore.

Dijeleći zajednička opredjeljenja ka unapređenju kulture manjina, kao i upoznavanju i prezentaciji iste širom regiona, direktor i ambasador su dogovorili konkretne korake u tom pravcu: susret sa bosansko-hercegovačkim zvaničnicima početkom jula tekuće godine, kao i organizaciju niza zajedničkih događaja u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Komentari su onemogućeni