Povodom 20 godina postojanja klavirskog Dua Muratagić,  Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizovao je u na Velikoj sceni CNP-a. Duo se pred prepunom salom publici predstavio bogatim programom: Klement Slavicky – Svita Ballad, Games, A sad lullaby, Brigand’s dance, Francis Poulenc – Sonata,Prelude, Rustique, Final; Francesco di Fiore – Manhattan Suite,  7am, Fifth Avenue, Looking down from the top floor,  5pm, Times Square; Astor Piazzolla – History of tango,  Cafe 1930, Nigthclub 1960; Bruno Vlahek – Variations on a Croation folk theme

Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić (Podgorica,1987.) osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekle su u Umjetničkoj školi za muziku i balet  “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi profesorice Diane Damjanović. Muzičku akademiju na Cetinju, studije klavira, upisuju 2006.godine u klasama profesora S. Bogino, V. Ogarkov i B. Martinović. Specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike upisuju 2009. godine u klasi profesora Č. Nikolića, u čijoj su klasi magistrirale 2013. godine.

Klavirski duo Muratagić je osnovan 1998.godine. Tokom školovanja učestvovale su na brojnim takmičenjima u zemlji i regionu, kako solo tako i u duu i  osvajale su mnogobrojne nagrade. Ljeta 2011. i 2012. godine su učestvovale na prestižnom internacionalnom muzičkom festivalu “Nei suoni dei luoghi” u Italiji.

Zapažene nastupe imale su 2013. godine u okviru ciklusa “Mladi crnogorski pijanisti”,  2014. god. u okviru “Dana frankofonije” u Crnoj Gori, kao i 2015. god. na EXPO-u u Milanu. Od mnogobrojnih nastupa izdvajaju se gostovanja u Turskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Njihov repertoar je sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike. Angažovane su kao profesori klavira i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici. Od septembra 2017.godine  Ana obavlja dužnost pomoćnika direktora u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“.

Za njihov duo  su specijalno napisana djela od strane eminentnih kompozitora sa ovih prostora. ( S. Gačević, A. Perunović, V. Maraš, S. Drakulić, D. Golemović, B. Čulić.)

Komentari su onemogućeni