U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljena je knjiga „Rječnik gornjobihorskog govora“, čiji je autor prof. dr Draško Došljak.

Riječ je o knjizi koja sadrži nekoliko hiljada riječi, u kojoj su odslikane karakteristike narodnog bitisanja stanovnika Gornjeg Bihora, njihove životne preokupacije, običaji i tradicija.

Rječnik je i dragocjena poveznica s minulim vremenima, budući da su mnogi zanati kojim su se bavili Gornjobihorci nestali, ali su zahvaljujući Došljakovom rječniku sačuvane riječi koje svjedoče o tim vremenima i tadašnjem načinu života.

„Rječnik gornjobihorskog kraja“ je vrijedan prilog bilježenju i čuvanju leksičkog blaga Crne Gore, te stoga predstavlja značajan doprinos dijalektologiji i nauci o jeziku uopšte.

Dr Draško Došljak, profesor na Univerzitetu Crne Gore, istaknuti intelektualac i poslenik kulture, autor je pet knjiga: „Lična imena Zaostra“, „Stara lična imena“, „Onomastika Budimlje“, „Antroponimija Police“ i „Rječnik gornjobihorskog govora“.

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u posljednjih nekoliko mjeseci izdao je tri knjige („Vraneška legenda – predanje o Pavi i Ahmetu – između istorije i legende Veselina Konjevića, “Zapisana Crna Gora 2” Miomira Maroša i “Rječnik gornjobihorskog kraja” dr Draška Došljaka. U ovom periodu objavljen je i 17. broj časopisa “Kod”, a u pripremi  je i osamnaesto izdanje ove publikacije koja okuplja renomirane autore iz Crne Gore i  regiona.

Komentari su onemogućeni