Rad, funkcionisanje i rezultati Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore predstavljeni su danas na sastanku učesnika Međunarodnog festivala folklora i narodne umjetnosti u Malom Crniću kod Požarevca. Učesnici Festivala su predstavnici zemlje domaćina, Crne Gore, Bugarske, Makedonije i Rumunije. Predstavnik Crne Gore u oblasti folklora je KUD “Duga” iz Berana.

Posebnu pažnju izazvalo je saznanje o postojanju i programskoj profilisanosti Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina kao jedinstvene institucije u regionu koju je osnovala Vlada Crne Gore s ciljem unapređenja manjinskih prava u oblasti kulture.

Direktor Centra Salko Luboder istakao je da je Festival u Malom Crniću dobra prilika da svjedočimo neposrednoj praksi multikulturalizma i širimo horizonte povezivanja među akterima kulture i umjetnosti iz zemalja regiona. Kultura je, naglasio je Luboder, najplodonosniji medij harmonizacije različitosti i prethodnica drugih oblika saradnje.
Predsjedniku Opštine Malo Crniče gospodinu Mališi Antonijeviću, koji je uprličio prijem za učesnike Festivala, uručen je Leksikon slikara manjinskih naroda “Saga svjetlosti” i druga izdanja Centra.

Komentari su onemogućeni