Trećeg februara o.g. u Podgorici, u organizaciji CEKUM CG, u sali KIC ‘Budo Tomović”, održano je po treći put “Veče klapa Crne Gore”, programa, koji od tekuće godine ima karakter medjunarodnog susreta klapa, pod nazivom “Internacionalno veče klapa – Crna Gora 2018.”.

Ohrabreni uspjehom, u cilju promovisanja višeglasnog pjevanja kao dijela bogatog muzičkog nasljedja crnogorske tradicije, kao i naročito velikim interesovanjem publike za program “Veče klapa Crne Gore” prethodnih godina, isti je ove godine dopunjen učešćem klapa iz okruženja (Hrvatska i BiH), u cilju što boljeg povezivanja sa tradicijom i kulturom ovih dvaju nama bliskih naroda, koji u svojoj muzičkoj tradiciji, takodje njeguju bogato nasljedje u sferi višeglasnog muziciranja.

U pripremi ovog koncerta, kao odlučujuci faktor za definisanje medjunarodnog karaktera ovog susreta klapa, nametnula se činjenica, da u susjednim državama, čiji veliki broj sunarodnika živi i radi upravo u Crnoj Gori, egzistira veliki broj ovih muzičkih sastava, koji svojim kvalitetom i popularnošću, daleko nadilaze granice svoje zemlje, te koji će svojim učečćem, pružiti dodatni zamah u očuvanju i popularizaciji ove vrste muzike i kod nas, u Crnoj Gori.

“Internacionalno veče klapa – Crna Gora 2018.” okupilo je bezmalo sve crnogorske klape, koje su uz goste: klape “Nava” i “Geta” iz Orebića (Hrvatska), te “Diva” i “Lira” iz Širokog Brijega i Trebižata (BiH), brojnoj publici pružili veče za  pamćenje, izvodeći mnogobrojne i čuvene moderne i tradicionalne kompozicije.

U okviru programa uživali smo u pjesmama 14 klapskih sastava, koji su svojim vrhunskim izvodjenjem 28 kompozicija sa prostora našeg regiona, mnogobrojnu publiku izuzetno inspirisali i nadahnuli. Bilo je zaista pravo zadovoljstvo prisustvovati koncertu, na kojem je toliko ljudi skupa sa izvodjačima  nadahnuto pjevalo sve kompozicije, i na ovaj način pokazujući koliko smo svi duboko povezani, i koliko nas kulturno nasljedje definiše i spaja.

Brojna pisma i poruke učesnika, sa čestitkama i izrazima zahvalnosti za ideju, gostoprimstvo i organizaciju, na najbolji način potvrdjuju opravdanost i uspješnost ovog programa, koji pledira da u budućnosti izraste u jedan od najznačajnijih festivala klapske muzike u regionu, a što bi opet imalo pozitivne efekte i ojacalo postignuti ugled i poziciju Crne Gore kao slobodne, multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne demokratske države.

 

Komentari su onemogućeni