Javna ustanova Centar za očuvanje i razvoj kulture  manjina Crne Gore 24. januara ove godine (utorak), sa početkom u 19 časova, u izložbenom prostoru Kuslevove kuće u Podgorici, organizuje izložbu portreta pod nazivom „Bosanski dijalog“ autorke sarajevske umjetnice Mensure Jahić.

Izložba se realizuje u partnerstvu sa Javnom ustanovom Muzeji i galerije Podgorice.

Biće izloženo tridesetak radova na platnu rađenih u tehnici mix media.

Izložba afirmiše vrijednosti srednjovjekovne Bosne i Hercegovine sa fokusom na posljednju bosansku kraljicu Katarinu. Portreti kraljice Katarine su zapravo metafora Bosne. U njenom životu prožimale su se četiri vjeroispovijesti: bogumilska, pravoslavna, katolička  i islamska.

O stvaralaštvu Mensure Jahić govoriće drmaturškinja dr Marija Sarap. Izložbu će otvoriti prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović.

Generalni sponzor izložbe je Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo kulture i sporta.

Mensura Jahić, istaknuta samostalna umjetnica, rođena je u Sarajevu. Za uspjeh i rezultate na polju umjetnosti i kulture Internacionalna humanitarna akademija Evropa-Azija dodijelila joj je diplomu počasnog akademika UNESCO-a. „Universal Colours“ art magazin iz Londona proglasio je za umjetnika godine u svijetu 2015. godine. Imala je 26 samostalnih i 36 kolektivnih izložbi, uglavnom internacionalnog karaktera. Primjenjuje različite umjetničke tehnike: umjetničku fotografiju, digitalno slikarastvo, akril na platnu, kolaž i foto transfer.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja uglednih svjetskih institucija  kulture iz Indonezije, Turske, Egipta, Tunisa i drugih.

Izložba Mensure Jahić biće otvorena do 7. februara.

Komentari su onemogućeni