Javna ustanova Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore uz tehničku podršku Narodne biblioteke „Radosav Ljumović” organizuje program pod nazivom: “ Književnost Albanaca u Crnoj Gori – koliko se poznajemo”.

 Program će se održati 23. decembra 2021. godine (četvrtak) u  Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“  u Podgorici sa početkom u 19 časova.

Govoriće: akademik Zuvdija Hodži,  književnik, novinar i izdavač Jovan Nikolaidis, univeziteteki profesor dr Draško Došljak, književnik i novinar dr Hadži Šabani i književnik mr Anton Gojčaj. Moderatorka programa će biti Vesna Šoškić.

Veče je namjenjeno crnogorskoj javnosti kako bi se predstavila i bolje upoznala književnost Albanaca  u Crnoj Gori. Da li je i koliko  javnost upoznata ko su albanski književni stvaraoci u Crnoj Gori, da li su dovoljno prezentovani, koliko su njihova djela prevođena i da li je dovoljno urađeno na njihovoj afirmaciji? Na ova i druga pitanja očekuju se odgovori od kompetentnih  učesnika tokom programa.

Albanci u Crnoj Gori imaju bogatu književnost i istaknute prozaiste i pjesnike. Njihovo stvaralaštvo poznato je ne samo na albanskim govornim područjima već i šire. Od ostalih u Crnoj Gori razlikuju se jedino po jeziku kojim govore i pišu.

Jedna od osnovnih djelatnosti Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore je očuvanje, razvoj i izražavanje kulture manjinskih naroda u Crnoj Gori, podsticanje duha tolerancije, međukulturnog dijaloga i uzajamnog poštovanja. Upoznavanje kulture drugih pretpostavka je većeg nivoa uzajamnog razumijevanja.To je i osnovni cilj predstojećeg  programa.

Komentari su onemogućeni