U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore  objavljen je roman Harisa Zekića „Mrtvi Čvorovi“.

Recenzent romana prof.dr Draško Došljak, pored ostalog, bilježi: „Proza „Mrtvi čvorovi“ Harisa Zekića pridružuje se onim književnim djelima koja se bave traumama nastalim nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Društveno-socijalne teme ovoga tipa pronalazimo u svim sferama oko nas. Te teme su kontinuirano zastupljene i u medijima te ljudi o njima međusobno govore i polemišu. One su dio  čovjekove svakodnevice, pa su se nametnule i kao nezaobilazne  i u književnosti. Ove teme se dotiču  svih književnih vrsta, pa tako i romana. Kroz Zekićev roman “Mrtvi čvorovi” provijavaju teme  odnosa društvenih sredina, porodičnih odnosa, socijalnih prilika, savremene kulture ili problematika tabu tema  – alkoholizma, i sl.”.

Haris Zekić rođen je 12. 11. 1990. godine u Rožajama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studije filozofije i sociologije završio je u Tuzli. Objavio je pet zbirki poezije.

”Mrtvi čvorovi” je njegov prvi roman.

Živi u Rožajama.

Komentari su onemogućeni