Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder učestvovao je u radu Okruglog stola „Crnogorsko – hrvatski kulturni dodiri – dijaspora most saradnje i povezivanja“. Skup je odžan 22.januara 2022. godine u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljinicima Crne Gore u Podgorici.

U radu Okruglog stola učestvovali su ministri vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske Đorđe Radulović i dr Gordan Grlić Radoman, visoki diplomatski predstavnici dvije države, pripadnici crnogorske i hrvatske nacionalne zajednice, poslenici kulture, teoretičari, umjetnici, filozofi.

Predstavljajući brojne programe koji se odnose na hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori u organizaciji ove ustanove Luboder je podsjetio da je u produkciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina snimljeno pet biografsko – dokumentarnih filmova o istaknutim hrvatskim stvaraocima, te da su hrvatski književnici zastupljeni u antologijama proze i poezije u izdanju Centra, kao i da je nedavno štampana knjiga savremene hrvatske poezije „Versi kamena i mora“.

„Polazeći od premise da multikulturalizam podrazumijeva koogzistenciju različitih kultura i umjetničkih praksi na jednom prostoru, Javna ustanova Centar za očuvanje i razvoj manjina Crne Gore posvećeno radi na prožimanju kulturalnih vrijednosti i povezivanju različitih kulturnih identiteta sa željom da doprinese podizanju nivoa društvene kohezije kao sveukupnom dobru”- istakao je Luboder.

“Svjesni izuzetnog bogatstva tradicije i kulturne baštine Boke kotorske i hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori,  sigurni smo da te vrijednosti treba još revnosnije  afirmisati i koristiti kao dragocjenost u snaženju mostova saradnje između Crne Gore i Republike Hrvatske. Programi kulture i umjetnosti o kojima sam prethodno govorio, svakako kao dio ukupne kulturne saradnje Crne Gore i Hrvatske, predstavljaju svojevrsnu krunu susjedskih odnosa dvije države”, kazao je Luboder zaključujući da  crnogorsko – hrvatski kulturni dodiri svekoliko oplemenjuju i uzdižu, povezujući nas na najbolji mogući način i čineći bližim jedne drugim.

Komentari su onemogućeni