Programom “Kotor – kroz pjacete i kalete“, koji je sinoć u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, održan u Galeriji solidarnosti u  starom Kotoru, nastavljena je manifestacija “Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti”.

Multimedijalno veče obuhvatilo je kazivanje o dobrotskoj čipki i bokeljskom pomorstvu, klapsko pjevanje, botunade i druge programske segmente koji su podsjetili na dio bogate tradicije Boke kotorske.

“Cilj nam je da damo svoj doprinos u prikazivanju bogatstva i vrijednosti kulture, tradicije i specifičnosti manjinskih nacionalnih zajednica, ali sve to da povežemo u jedinstven koloplet koji se zove crnogorska kulturna baština, crnogorska multikulturalnost i ono što je posebna važno – interkulturalnost koja nam je i te kako potrebna da bi smo se bolje poznavali. Kad se bolje poznajemo, onda ćemo se bolje i razumijeti”, kazao je Salko Luboder, direktor Centra za očuvaje i razvoj kulture manjina, otvarujići sinoćnji program.

O prošlosti slavnih bokeljskih pomoraca govorio je Slavko Dabinović, ističući da je pomorstvo donijelo svo bogatsvo i kulturnu baštinu koja se nalazi na tom prostoru.

“Kotor je osnovan prije dvije hiljade godina, ali njegovo pomorstvo već se javlja prije hiljadu i dvjesta godina, od 809. godine kada su preuzete relikvije ili tijelo Svetog Tripuna donešeno u Kotor, kada su i kotorski mornari i pomorci zaplesali kolo oko relikvija Svetog Tripuna. To se smatra prvim poznatim začetkom pomorstva ovdje u Kotoru. Već 867. i 869. godine postoje dokazi da je Kotor imao svoje galije”, kazao je, pored ostalog, Dabinović.

 

U programu su učestvovale članice teatra “Gašler” Dolores Bonić Fabian i Iva Mirošević.

Bonić Fabian je govorila i o naslijeđu koje prezentuje turistima, autentičnom bokeljskom humoru i kuhinji.

Mila Moškov i Slađana Vučetić govorile su o tradiciji bokeljske čipke i načinu njene izrade.

U muzičkom dijelu programa nastupili su dječja klapa “Marineri” i klapa “Maris”. Moderator programa bio je Miomir Maroš.

Programi manifestacije “Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti” nastavljaju se  u još nekoliko crnogorskih gradova.

 

Fotografije u prilogu

 

Komentari su onemogućeni