Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje promociju knjige „Interkulturalni prikazi – Ulcinj i Bar“ poznatog ulcinjskog i crnogorskog novinara i publiciste Mustafe Canke.


Promocija će se održati 18. februara 2022. godine (petak) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici sa početkom u 19 časova.

O knjizi će govoriti: književnik Miraš Martinović, doktor komparativne književnosti i humanističkih nauka Ljudmila Popović, književnik i recenzent knige Željko Milović i autor. Moderatorka programa je Vesna Šoškić.
„Ovakve knjige su nam potrebne, zbog prošlosti, a i zbog svega što nam se dešava. Ovakve knjige biće i jesu trajni mostovi, među ljudima, jezicima i narodima, među njihovim kulturama i različitostima koje čine jedinstven uzorak – što ova knjiga jeste, bez sumnje! Poseban utisak je izazvao onaj žubor različitih jezika koji se čuje u ova naša dva drevna grada, od davnina. Ta slika i taj zvuk bude ljubav i ushićenje! To je Canka duboko osjetio i doživio i napisao na način koji taj žubor čini trajnim”, zapisao je, pored ostalog, recenzent knjige “Interkulturalni prikazi – Ulcinj i Bar“ publicista Ismet Karamanaga.

Mustafa Canka je rođen 1969. godine. Živi i radi u Ulcinju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Osnivač i glavni i odgovorni urednik Portala Ul-info, član redakcije nezavisnog podgoričkog nedjeljnika „Monitor“. Dugogodišnji dopisnik njemačkih medija, Deutsche Welle i WDR iz Crne Gore. Član Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara Crne Gore i Instituta za medije Crne Gore. Autor knjiga „Grad – komentari“ (2008), „Ulcinj u Osmanskoj imperiji“ (2012) i „Interkulturalni prikazi – Ulcinj i Bar“ (2020). Sve knjige su objavljene dvojezično (na crnogorskom i albanskom jeziku).Od strane najpoznatijeg medija na francuskom jeziku koji prati dešavanja na jugoistoku Evrope, Courrier des Balkans, proglašen za jednog od 13 heroja Balkana za 2021. godinu.

Komentari su onemogućeni