Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu Bijelo Polje, organizovao je promocija zbirke poezije ,,Parče sunca“ autorke Velisave Seke Metđonaj, koja je održana 23.10.2018. godine  u galeriji Centra za kulturu.

Na promociji su govorili: Slobodan Čukić , istoriča, prof. dr Draško Došljak i autorka. Moderator promocije bio je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.U muzičkom dijelu večeri nastupile su : , Jasmile Hot, direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje i učenica Milice Đurović.

Prof. dr Draško Došljak, recenzent knjige, je izmeđuostalog kazao da je  Velisava Seka Metđonaj kroz svoje pjevanje vodi čitaoca i daruje mu po jedan ,,lirski medaljon“, koji, ističe, biva čitaočeva svojina.,,Njena poezija obogaćuje i nosi neku radost koja može promijeniti svijet. Pjesničke slike njene poezije dokaz su stvarnosti življenja ali i lijepe vibracije na trenutke koji se pretvaraju u vječnost. Poezija joj zrači mirom, toplinom i  neposrednošću. Piše onako kako joj diktira njena unutrašnjost – slijedi svoj rođeni lirski glas koji je ne napušta od početka do kraja zbirke“, istakao je dr Došljak.

Slobodan Čukić istakao je da ,,Njena ostvarenja pripadaju najboljoj tradiciji tog žanra, koji u Crnoj Gori ima dugu i bogatu tradiciju. Seka osluškuje svevremenu Crnu Goru, priziva je i bodri, uočava joj ,,izmučeno lice“, ,,rane stogodišnje boli“ i ,,škuru robu“ koju su joj namakli na pleća. Upoređuje je sa zvijezdom sjajnom od koje bi njeni dušmani htjeli da naprave ,,ugasnicu“, ističe Čukić, i dodaje da su stihovi autorke Metđonaj duboko proživljeni i ispjevani u uzvišenom zanosu.

Zbirku pjesama: “Parče sunca” izdao je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne  Gore.  Zbirka pjesama je napisana “jotovanom varijantom”.

 

Komentari su onemogućeni