U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, koji je i izdavač knjige, večeras je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”promovisan prvi roman Harisa Zekića „Mrtvi čvorovi”.

Govorili su: univerzitetski profesor i recenzent romana dr Draško Došljak, profesor Agim Ljajić i autor. Moderatorka programa bila je Vesna Šoškić.

Dr Došljak je ocijenio da proznim tekstom Zekić pokazuje da roman nije samo još jedna prozna vrsta, već takva književna struktura koja i sama ima različite žanrove i tipove. Autor “Mrtvih čvorova” kroz svoje pripovijedanje potvrđuje sve one definicije romana: da je to „priča o privatnom svijetu u privatnom tonu“, te da je to „djelo s više od 50 000 riječi“, odnosno da je „roman književna vrsta koja u okviru sudbine pojedinca daje cjelovit prikaz nekog društva i vremena“.

Podsjećajući na činjenicu da književnost proističe iz života i zbilje, dr Došljak zapaža da Zekić iz tog kruga preuzima i teme i likove i toponime o kojima piše. Uticaji raznih ekonomskih, društvenih, političkih i kulturnih promjena odražavaju se i na književnost, zato Zekić književno vrlo vjerno opisuje i promišlja promjene u društvu. Jer, kako i sam u romanu veli: „Pisac mora biti slobodan da bi slobodno i nesmetano stvarao, on živi za stvari koje će se desit poslije njegove smrti, mislim naravno na njegov ulazak u historiju i vječno vrijedna vrata kulture“.

Profesor Ljajić, uz podsjećanje da su “Mrtvi čvorovi, debitantski roman Harisa Zekića je istakao da ovo djelo govori o recidivima ratnog razaranja devedesetih, koje prati sudbinu glavnog junaka Rišea i njegovih prijatelja. Romaneskna priča se ostvaruje kroz dva odvojena narativna toka. Dvije naizgled zasebne fabularne cjeline.

U prvom dijelu romana govori se o filozofskim temama kakve su: pitanje smisla postojanje, periodika i okviri računanja vremena, svrha rađanja, patnje i smrti.

Kroz tok svijesti glavnog junaka koji se nalazi u bolnici ostvaruje se relativizacija svih dosada poznatih ljudskih i civilizacijskih tekovina, jezikom ironije i sarkazma glavni junak poništava sebe i druge u isto vrijeme, nudeći nam pomjerenu perspetivu stvarnosti, na beketovski način postavlja suštinska pitanja egzistencije i umjetnosti u isto vrijeme. Vavilonska pometnja kao čovjekova nemogućnost da se primarno afirmiše u jezičkom smislu a onda i u ontološkom samo je jedan dio onoga što nam autor pripovijeda kroz tok svijesti glavnog junaka. Glavni junak samo prividno dodiruje stvarnost jer je njegovo sjećanje izbrisano hemijskim supstancama koje izazivaju amneziju, o tome ćemo saznanti u drugom dijelu romana”, istakao je profesor Agim Ljajić.

U drugom dijelu promocije uprličen je razgovor sa autorom romana, počecima njegovog književnog stvaranja i literarnim preokupacijama.

Haris Zekić rođen je 12.11.1990. godine u Rožajama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studije filozofije i socijologije završio je u Tuzli. Objavio je pet zbirki poezije.

“Mrtvi čvorovi” je njegov prvi roman koji je objavio Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Živi i radi u Rožajama.

Komentari su onemogućeni