U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sinoć je  u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici promovisana zbirka pjesama „Drvo za moj tabut“ Envera Muratovića.

Govorili su: profesor Agim Ljajić, novinarka i književna kritičarka Dragana Erjavšek i autor.

Moderatorka je bila Vesna Šoškić.

Agim Ljajić je istako da ratno iskustvo u pjesmama Envera Muratovića nije izraz patriotske patetike i poze, već duboko proživljeni svijet mladalačkog razočaranja i izgubljene nade. Od  pesimizma koji ponekad ispliva u prvi plan mudro će nas čuvati pjesnik lirskim digresijama koje nas vode prema onom najfundamentalnijem u nama, a to je ljubav. “ U zbirci su opjevane dvije ljubavne relacije: Prva je ljubav prema sestri (semantičko jezgro i tema zbirke – motiv drveta koje rađanjem umire – raste);  Druga je  ljubav prema ocu, podsvjesno postojana u svim sinovima svijeta. Odnos prema ocu je skica čežnje za prošlošću ”, kazao je Ljajić.

Dragana Erjavšek je između ostalog kazala da je Muratovićeva pjesma „Podstanarska promišljanja“ u međuvremenu postala njegova lična karta u poeziji. „Riječ je takvoj pjesmi da bih o njoj mogla napisati cijelu knjigu, prije svega zato što želim takve pjesme da čitam u savremenom dobu, koje u svom jezgru imaju iznimno socijalni momenat, ali koje nisu patetične, već na neki način ironične. Iako se u „Podstanarskoj“ naziru elementi i tuge i očaja i pomirenja sa sudbinom, ona je izdizanje iznad situacije u kojoj zrno razuma niveliše štetu koju bi srce moglo da napravi“, mišljenja je Erjavšek.

 

Komentari su onemogućeni