Sinoć je u Bijelom Polju u kući Rista Ratkovića, u organizaciji Centara za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i JU Ratkovićeve večeri poezije, uz podršku Turističkih organizacija Kotora i Bijelog Polja, održan multimedijalni program „Stari Kotor u Bijelom Polju“.


“Cilj ove manifestacije je da ukaže na kulture manjinskih nacionalnih zajednica i to kao neodvojivi dio bogate crnogorske kulturne baštine. Takođe, ovim programom želimo da damo doprinos jačanju spone između sjevera i juga, da se dah primorja osjeti ovdje u Bijelom Polju, kao centru sjevernog regiona”, kazao je Salko Luboder, direktor Centra za očuvaje i razvoj kulture manjina Crne Gore.


Bijelo Polje, kao multikulturalni i multinacionalni grad, uvijek se raduje ovakvim programima, a i Kuća Rista Ratkovića uvijek je otvorena za manifestacije ovog tipa, kazao je Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije. On je prisutnima ispričao priču iz perioda prije Prvog svjetskog rata, o tadašnjim trgovcima, Abazu i Đuru, koji su imali sobe jedan kod drugog, koje i dan danas njihovi potomci čuvaju. “Taj prijateljski odnos je tardicionalan, a mi nastavljamo da ga njegujemo ovakvim umjetničkim programima”, istakao je Musić.


Bjelopoljsku publiku pozdravili su i Mirza Krcić, predstavnik Turističke organizacija Kotora i Violeta Obradović, direktorica Turističke organizacije Bijelog Polja, ona je učesnicima podijelila prigodne poklone .

Kazivanjem o bokeškim predanjima, Dobrotskoj čipki, botunadama, učešćem klapa, bokeškim folklornim igrama i drugim programskim segmentima, prenešen je duh drevnog Kotora i našeg primorja ovog ljeta u multietničko Bijelo Polje i podsjetio nas na bogatstvo kulturne baštine našeg dijela Mediterana
U programu su učestvovale članice teatra “Gašler” , Dolores Fabian koja je govorila i o naslijeđu koje prezentuje turistima, autentičnom bokeljskom humoru i kuhinji. Mila Moškov govorila je o tradiciji bokeljske čipke i načinu njene izrade.
U muzičkom dijelu programa nastupili su klapa “Maris” i Folklorni ansambl “Nikola Đurković”.

Moderator programa bio je Miomir Maroš

Komentari su onemogućeni