U organizaciji JU Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore , u saradnji sa Opštinom Gusinje,  uz tehničku podršku JU Centra za kulturu Gusinje, večeras je u maloj sali Centra za kulturu Gusinje promovisana Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore „Svi naši“.

Govorili su: dr Draško Došljak, recenzent Antologije, Dimitrov Popović, književnik i književni kritičar  i  Salko Luboder, direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

 Moderatorka programa je bila Amra Tahirović.

“Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore “Svi naši”, koja je štampana dvojezično promoviše se večeras u Gusinju, u gradu zavičaju dva velika pisca koji su zastupljeni u njoj: akademik Redzep Ćosja i akademik Zuvdija Hodžic. Oni su svojim stvaralaštvom ovu malu varoš učinili prepoznatljivom na našoj književnoj mapi. Takođe, ovaj kraj je, pored Malesije i ulcinjsko- barske zone, upravo, kraj u kom se stvara i dobro živi književnost na albanskom jeziku. Objavljivanjem Antologije “Svi naši”, JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore se pokazao i predstavio kao ozbiljan izdavač, te je pojavljivanje iste prvorazredni dogadđaj u kulturi” istakao je dr Draško Došljak.

Dimitrov Popović smatra da je ovo je jedna od najboljih knjiga koje je objavio JU Centrar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, knjiga koja treba da bude primjer manjinskim narodima na Balkanu, kako treba da vole i razvijaju osjećaj nacionalne slobode u zemljama gdje koegzistiraju. To je bila svrha pripreme ove vrijedne knjige, za koju se davno, na Sajmu knjiga u Tuzima, direktor Salko Luboder dao je obećanje albanskoj javnosti riječima „pripremamo antologiju velike vrijednosti, ne samo po sadržaju, već i po formi i izgledu”, i tu riječ je održao. To su najbolje pokazale promocije u Podgorici, Ulcinju, Skadru i večeras u Gusinju, kazao je  Popović.

Salko Luboder je naglasio da je Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore “Svi naši” sadržajem i izdavačkim formatom izazvala zapaženo interesovanje kulturne i umjetničke javnosti ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Pored ostalih, to je pokazala nedavna promocija Antologije na Univezitetu “Ljuiđ Gurakući” u Skadru. “ O knjizi koju večeras promovišemo piše prestižni časopis iz Tirane Ekslibris (ExLibris) izdavačke kuće Onufri.  Zakazana je promocija u Prištini. Isto tako, studentiima Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju biće predstavljena Antologija na promociji za nekoliko dana. Biće to izuzetna, i možda rijetka, prilika da se studenti koji se ne služe albanskim jezikom upoznaju sa književnim stvaralaštvom Albanaca u Cnoj Gori”, kazao je Luboder, ističući da je dvojezična Antologija konkretan i vrijedan prilog afirmaciji intekulturalnih vrijednosti u našoj zemlji i regionu.

Komentari su onemogućeni