U partnerstvu sa Udruženjem „Zavičajni klub Pljevljaka i prijatelja u BiH“ Javna ustanova Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore učestvovala je u organizaciji programa pod nazivom “Veče kulture Crne Gore” u Sarajevu, koji održan tokom jučerasnjeg dana i sinoć u hotelu “Holiday”.


Predstavljena je knjiga Mića Miranovića „Ksenija Cicvarić – život i djelo“.
Govorili su: prof. dr Senad Gačevič, prof. Mehmed Barjaktarević, prof. Enisa Šojko, urednica Muzičkog programa RTV BiH, Salko Luboder, direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i autor.


Pjesme Ksenije Cicvarić izvodili su prof. Safet Drljan na hormonici i Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja.
Ocijenjeno je da pjesme Ksenije Cicvarić, pored toga što predstavljaju neprocjenjivo kulturno blago, sublimišu multikulturalne vrijednosti Crne Gore. Najbolji dokaz tome je činjenica da se u njenim pjesmama svi prepoznaju. Knjiga Mića Miranovića o životu i djelu Ksenije Cicvarić čuvar je vrijednosti njene pjesme, saglasili su se govornici.
Izveden je i muzičko-scenski program. Učestvovali su: prof. Safet Drljan, Gradski tamburaški orkestar Pljevlja, Vokalni sastav „Lirike“ iz Pljevalja, „Montenegro sevdah sound“ iz Podgorice, vokalni umjetnici Kenan Kurtanović, Tanja Šeter i Dragan Račić.
U okviru muzičko-scenskog segmenta sinoćnjeg programa predstavljen je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore kao partner u organizaciji “Večeri kulture Crne Gore”. Centar je i ranijih godina učestvovao u organizaciji programa Udruženja “Zavičajni klub Pljevljaka i prijatelja u BiH”.


Naglašena je uloga i značaj Centra u održavanju i unapređenju odnosa građana rodom iz Crne Gore sa zemljom svoga porijekla. Njegovovanje i prezentovanje kulturne baštine zemlje porijekla dobar je način održavanja veza sa Crnom Gorom. Sinoćni program prožet zavičajnim zvucima, crnogorskim melosom i multikulturalnim bogatstvom osvježio je zavičajna sjećanja i podstakao nostalgiju.

Komentari su onemogućeni