Večeras je u JU Muzej i galerija Tivat u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, promovisan Leksikon slikara manjinskih naroda “Saga svjetlosti”. Na promociji su govorili mr Selma Đečević, likovna umjetnica i teoretičarka savremene umjetnosti, Tanja Nikolić, likovna umjetnica i Salko Luboder, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Mr Selma Đečević, naglašava da Leksikon nudi opširan i zanimljiv presjek. “Tim prije što se u njemu prikazuje raskoš umjetničkog diverziteta: poetička i stilska razuđenost, raznorodnost, dinamičnost i vitalnost a sve u zadatim granicama teme koju publikacija obrađuje. Zastupljene likovne poetike kreću se posve različitim umjetničkim prostorima, iskazuju se drugačijim likovnim narječjima: od figurativnog slikarstva do instalacije i novih vizuelnih formi, od realizma do asocijativnog slikarstva i apstraktne likovne misli, od lirskih i nadrealnih mikrokosmičkih tonova i snažne utemeljenosti u “duhu mjesta“ – koja je posebno ostvarena među slikarima rožajskog kraja, do jednog angažovanog umjetničkog promišljanja koje se odnosi na brojna preispitivanja društvenih fenomena „vrlog novog svijeta“., kazala je mr Selma Đečević.

J

edna od zastupljenih likovnih umjetnica Tanja Nikolić u osvrtu na  Leksikon naglasila je da je ovom  publikacijom stvorena poveznica između umjetnika iz različitih krajeva Crne Gore i data mogućnost  da uživamo u različitosti likovnih rukopisa i doživljaja. Podsjetila je da su u Leksikonu  slike iz njenih  izložbi „Traganje u beskraj“.  

“Leksikonom je, zapravo, predstavljen dio savremene crnogorske umjetnosti koju su stvorili pripadnici manjinskih naroda Crne Gore, doprinoseći bogatstvu različitosti u umjetnosti na našim prostorima. Na svojim platnima i crtežima donijeli su dah Orijenta i Mediterana, miris jasmina, šadrvane i avlije, kamene uličice starih primorskih gradova, zavičajne prostore sjevera naše zemlje sa svim njihovim osobenostima i ljepotama”, kazao je Salko Luboder, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. 

Moderator promocije bila je mr Jelena Bošković.

Promocija je održana uz poštovanje epidemioloških mjera.

Komentari su onemogućeni