U organizaciji Saveza stvaralaca Albanaca u Crnoj Gori u saradnji sa JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sinoć je u  Gradskoj biblioteci u Ulcinju promovisan 18. broj časopisa za umjetnost, nauku i kulturu “Dija“ (“Znanje”) koji izlazi na albanskom jeziku.

Govorili su: dr Gani Karamanaga, predsjednik Saveza stvaralaca Albanaca u Crnoj Gori, Gazmend Čitaku, glavni urednik časpisa „Dija“ i Salko Luboder, direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Moderatorka programa je bila Ardita Rama, direktorica Biblioteke.

Dr Gani Karamanaga je istakao da Savez stvaralaca Albanaca u Crnoj Gori uskoro slavi 20 godina od osnivanja. Pored ostalih aktivnosti, izdavač je časopisa za umjetnost, nauku i kulturu “Dija“ koji je njihovo reprezentativno izdanje. Izlazi jednom godišnje. I ako je došlo do prekida konitutiteta od dvije godine, zbog aktuelnih dešavanja sa pandemijom, zahvaljujući podršci JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, “Dija“ je sada u rukama čitalaca. „Ovaj časopis nije samo albansko izdanje već crnogorsko i svejtsko, s obzirom da ne prezentuje samo  stvaralaštvo Albanaca“, zaključio je dr Karamanaga.

“Dija” obrađuje najvažnija pitanja za Albanace, jezičke probleme koji mogu da se tretiraju samo u sličnim časopisima. Informacije o jeziku, tradiciji, kulturi, običajima i ostalim specifičnostima iz života Albanaca čitaoci mogu naći samo u ovom časopisu“, kazao je Gazmend Čitaku, glavni urednik časopisa. „Preko časopisa „Dija“ pruža se mogućnost da se drugi više informišu u vezi naših običaja, tradicije, istorije… Misija „Dije“ je da bude most koji će nas povezati sa našom maticom, da bude most povezivanja sa našim susjedima i komšijama, povezivanja izmedju nas i kulture svijeta. Mi imamo mnogo toga da kažemo, da ponudimo,  imamo ozbiljne i pametne ljude“, smatra  Čitaku.

Direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder  podsjetio je na plodonosnu saradnju sa Savezom stvaralaca Albanaca u Crnoj Gori,  naglašavajući da je materijalna programska  podrška štampanju 18. broja časopisa „Dija“ jedan od segmenata kojim se zapravo oživotvurije nedavno potpisan Sporazum o saradnji dva subjekta kulture.

Luboder je najavio još nekoliko programskih projekata koji se odnose na kulturu i umjetnost Albanaca u Crnoj Gori.

Komentari su onemogućeni