Sinoć je u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i JU Srednja stručna škola iz Bijelog Polja održano književno veče pod nazivom “Živimo zajedno – Jetojme se bashku – Living together” – kao dio programa koji podržava Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju.

Učestvovali su predstavnici JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.
Akteri programa bili su i bjelopoljski srednjoškolci i njihovi vršnjaci iz Tirane.

Cilj večeri je upoznavanje srednjoškolske omladine sa književnim stvaralaštvom istaknutih autora iz dvije države.
Predstavnici JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder i Izedina Adžović Škrijelj predstavili su ulogu i programske aktivnosti ustanove, fokusirajući se na brojne programe i aktivnosti koji se odnose na književnost i kulturu Albanaca u Crnoj Gori. Predstavljen je i dvadeseti, jubilarni broj časopisa “Kod” sa prilozima na albanskom i crnogorskom jeziku.

Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije naglasio je učešće albanskih književnika na prestižnoj manifestaciji u njihovoj organizaciji.

Moderator i jedan od organizatora programa Rafet Mulić fokus je stavio na ulogu i domete institucija kulture na planu boljeg međusobnog upoznavanja književnosti dvije zemlje, akcentujući programske učinke JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i JU Ratkovićeve večeri poezije.

Poeziju i prozu crnogorskih i albanskih pisaca čitali su srednjoškolci iz Crne Gore i Albanije.
Centar je Srednjoj stručnoj školi iz Bijelog Polja i Srednjoj stručnoj školi iz Kameza-Tirana (Albanija) donirao jedan broj svojih izdanja, kao i primjerke reprezentativnog izdanja Leksikona slikara manjinskih naroda Crne Gore “Saga svjetlosti”.

Program je realizovan u okviru programa “Superschools!” koji sprovodi Regionalna kancelarija za mlade u šest zemalja Zapadnog Balkana, a koji je finansijski podržan od Evropske unije i njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koji sprovode Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), saopštili su organizatori.

Komentari su onemogućeni