U subotu su za predstavnike JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, direktora Gzima Hajdinagu i samostalnog stručnog saradnika Antona Nikaj organizovani  odvojeni prijemi kod ministara kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku i direktora Narodnog pozorišta Kosovo Kuštrim Šeremetija.


Ministar Čeku naglasio je kako mu je drago što se sa dugogodišnjim prijateljem i saradnikom gospodinom Hadinagom sastao u Prištini. On je kazao da ga raduje činjenica što je u prošlom periodu imao dobru saradnju sa njim i to će doprinjeti i još boljoj sradnji između Centra i Minstarstva kulture. Na sastanku je bilo riječi o detaljima saradnje, pri čemu su identifikovana brojna polja od zajedničkog interesa.
Takođe, sastanak je bio posvećen temama i konkretnim aktivnostima koje će se realizovati u narednom periodu i tom prilikom ministar Čeku je obećao maksimalnu pomoć i podršku Ministarva kulture u prvom planu za nekoliko projekata za koje je direktor Hajdinaga naglasio da su od značaja i za koje je potrebna brza realizacija a to su: Muzej kuća koja bi bila posvećena liku i djelu poznatog slikara Đeljoša Đokaj i Očuvanje i valorizacija kulturnog nasljeđa starog grada Ulcinj.


Raduje činjenica da je ministar Čeku spremnost da Ministarsvo kulture finansijski pomogne kako bi dosšlo do brže realizaciji ovih projekata.
Tokom posjete Hadinaga je sa posebnom pažnjom naglasio potrebu i senzibilitet prema sjeveru Crne Gore i gradovima u kojima žive Albanci i ostali u želji da im se pomogne a to su Plav, Gusinje i Rožaje i ovom prilikom je dobio čvrsta obećanja da će Ministarsvo kulture Kosova dati svoj maksimalni doprinos da se navedenim opštinama pruži pomoć u smislu projekata kulture i obrazovanja.
Na kraju su se sagovornici složili kako treba intezivirati razgovore i saradnju između institucija dvije države u cilju razmjene programa iz oblasti kulture i jačanja multietničkog sklada i snaženja bogatstva različitosti crnogorskog i kosovskog društva.


Tokom sastanka direktora Hajdinage sa direktorom Narodnog pozorišta Kosovo Kuštrim Šeremetijem je istaknut značaj saradnje između institucija kulture dvije države. On je ovom prilikom istako da je Centar dobar partner imajući u vidu da se bavi kulturom manjinskih naroda u Crnoj Gori i da postoji potreba da ta sardnja bude na većem novou kako bi povezala narode. Oni su se složili da sradnja treba što prije da bude pokrenuta a od obostranog interesa je u cilju da bude što više zajedničkih projekata iz oblasti kulture. Takođe je pomentuta moguća saradnja između dva nacionalno pozorišta, odnosno između Narodnog pozorišta Kosovo i Crnogorskog narodnog pozorišta.
Direktor Hajdinaga je upoznao domaćina o aktivnostima koje realizuje JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i izrazio spremnost za saradnju na programima koje promovišu aktivnosti iz kulture kao i promociju kulturne baštine, ali i savremenog stvaralaštva manjinskih naroda Crne Gore. On je podjetio na naglašenu ulogu Centra u unapređenju kulture manjinskih naroda i kulturnom povezivanju u regionu.

Komentari su onemogućeni