Obilježavajući ovogodišnji Međunarodni dan maternjeg jezika JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore počela je realizaciju akcije pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj je da se pojedinim osnovnim školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično dostavi određeni broj knjiga iz izdavačke produkcije Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Predsjednik Savjeta Centra Marko Gorvoković, Izedina Adžović i Anton Nikaj, samostalni stručni saradnici, uručili su danas knjige u izdanju Centra direktoru JU Osnovna škola “ Đerđ Kasriot–Skenderbeg“ u Zatrijepču  Leonu Đuravčaju. 

Riječ je o izdanjima koja su publikovana na albanskim jeziku i dvojezična kao što su  Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore  „Të gjithë tanët- Svi naši“, roman „Gjerdani nga Shanllëurfa“ Ruždije Adžovića, Leksikon slikara manjinskih naroda Crne Gore „Saga svjetlosti – Saga e dritës – Saga of light“, zbirke poezije „Magloviti glas jezera u svitanju – Za mjegullor i liqenit n'ag“ janë:“ Ledije Duši,  ” I da si ljubav – Dhe dashuri goftsh – Mimoza Redžvelaj… Uručeni su i primjerci 22. broja časopisa za kulturu, književnost i nauku KOD. 

Akcija darivanja knjiga još nekim školama koje nastavu izvode na albanskom jeziku na području Tuzi i Malesije nastaviće se narednih dana s ciljem bogaćenja bibliotečkog fonda i podsticanja čitalačke kulture.

Komentari su onemogućeni