Pod pokroviteljstvom  JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u saradnji sa  Agencijom za advertajzing i produkciju Media Terra iz Podgorice, snimljene su epizode podkasta pod nazivom „Tajne crnogorskih milenijuma“ koje će premijerno biti emitovane sedmično na našem youtube kanalu i sajtu. Autor i voditelj podkasta je crnogorski reditelj Danilo Marunović.

Prva epizoda će biti emitovana  25.02.2024. godine (nedelja)   na youtube kanalu i sajtu Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sa početkom u 21 h.

Svaka od epizoda podkasta posvećena je uzbudljivoj i za širu javnost mahom nepoznatoj prošlosti crnogorskih gradova čije se trajanje mjeri milenijumima. Prve  epizode posvećene su Ulcinju, Baru i pomorskoj tradiciji Boke (sa akcentom na Perast i Prčanj). Gosti pilot epizoda su ljudi iz kulturnog i javnog života, umjetnici, istoričari, istražovači, kao i autentični predstavnici starih gradova. U prvoj, pilot epizodi, posvećenoj egzotičnoj prošlosti Ulcinja, sa autorom je razgovarao jedan od najistaknutijih crnogorskih pisaca, i uopšte stanovnika grada Ulcinja Andrej Nikolaidis.

Protekli milenijumi su kao bisere za nama prosuli neke od najekskluzivnijih elemenata svjetske kulturne baštine. U tom “marširanju” civilizacija kroz epohe, danas kao rezultat imamo briljantne primjere multikulturalnosti u tim sredinama, u kojim se različite civilizacije prepliću u jedinstvenom i harmoničnom obliku. U vremenima aktuelnih svjetskih konflikata, i aktuelizacije koncepta nacionalizama na Balkanu, ovi veličanstveni i jedinstveni primjeri vjerskog i nacionalnog sklada danas se nude kao savršeni primjeri kontrapunkta takvim trendovima.

Da li ste znali da je Ulcinj najstariji grad na Jadranu? Gdje se krije potonula lokacija prve naseobine Ulcinja? Gdje se nalazi grob (turbe) jevrejskog mesije Šabataja Cvija u Ulcinju? Kako se Ulcinj odbranio od napada Mongola i kako je izgledala gusarska prošlost ovog grada? Ništa manje mašte ne golica ni grad Bar, u kome su neke arheološke lokacije stare čak 8 hiljada godina. Da li ste znali da je baš ovaj grad bio periodična prijestonica Duklje, i kakve storije prate dukljanske vladare u svojim dramatičnim vladavinama? Njihove priče su uzbudljiviji dramski predlošci od bilo kojeg istorijskog spektakla kojeg gledamo na streaming platformama. 

Autor podkasta ističe, da će slušaoci kroz filter svoje mašte proživljavati neke sasvim nove i nevjerovatne elemente naših starih gradova, otkriti tajne koje kriju u svom multimilenijumskom trajanju, i samim tim učiti o stvarima koje su zapostavljane ili gotovo zaboravljene.

Epizode će biti slobodne za preuzimanje i distribuciju svim medijima koji ih budu željeli emitovati na svojim platformama. 

Komentari su onemogućeni