Dana 28.10.2017. godine, u Zagrebu, Hrvatska, održana je proslava Lučindana, praznika koji slovi za najveći i najradosniji medju crnogorskim iseljeništvom u Hrvatskoj.

Pozivom od strane organizatora “Nacionalne zajednice crnogoraca Hrvatske” i “Društva crnogoraca i prijatelja Crne Gore – Montenegro” u okviru proslave “Lučindanskih susreta 2017.” predstavljen je i koncertni program “Biseri narodnog melosa Crne Gore”, program koji za cilj ima njegovanje, očuvanje i popularizaciju tradicionalnih crnogorskih narodnih pjesama, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Pred prepunom salom Studentskog kulturnog centra Zagreb, predstavili smo neke od naših najboljih izvodjača narodne muzike, u pratnji Velikog narodnog orkestra, pod upravom Šukrije Žutog Serhatlića.

U izuzetnoj atmosferi, pred prepunim gledalištem, u bezmalo dvosatnom programu, redjale su se neke od najljepših pjesama crnogorskog narodnog melosa, propraćene uzvicima oduševljenja naših iseljenika , kao i ostalih gostiju i uzvanika na velikoj tradicionalnoj proslavi crnogoraca “Lučindasnski susreti 2017.”.

Obzirom da se “Lučindanski susreti” održavaju pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, Gradonačelnik gospodin Milan Bandić održao je prigodnu pozdravnu besjedu, u kojoj je naglasio važnost pune podrške nacionalnim zajednicama, kao i primjere pozitivne prakse u cilju očuvanja i razvoja  multietičnosti i multikulturalnosti.

Ovom, u svakom pogledu izuzetnom skupu, izmedju ostalih, prisustvovali su i  Njegova ekselencija Ambasador Crne Gore u Hrvatskoj gospodin Boro Vučinić, Njegova ekselencija Ambasador Crne Gore u Sloveniji gospodin Vujica Lazović, gospodin Dražen Miličković specijalni izaslanik Predsjednika Crne Gore gospodina Filipa Vujanovića, izaslanici Vijeća nacionalnih zajednica Hrvatske, kao i predstavnici gradskih struktura vlasti.

Takodje, u okviru tradicionalnog predstavljanja crnogorskih gradova, na ovogodišnjoj proslavi Lučindana, predstavljena je Opština Šavnik, a prigodnim pozdravnim govorom obratio se i Predsjednik Opštine Šavnik gospodin Mijomir Vujačić.

            Zahvaljujući dobroj komunikaciji I kooperaciji sa RTCG, ekipa emisije “Mostovi” bila je član našeg programa posjete našim iseljenicima u Zagrebu, a snimak kompletne proslave “Lučindanskih susreta 2017.” biće emitovan u istoimenoj emisiji, na prvom programu.

            Brojni kontakti, reakcije i komentari, uvjerili su nas da je program očuvanja i popularizacije crnogorske narodne muzike “Biseri narodnog melosa Crne Gore” i ovaj put, na najbolji način ispunio svoju misiju.

Komentari su onemogućeni