Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavio je knjigu “Utisci” autora Bogića Rakočevića. tim povodom u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović” organizovana je promocija na kojoj su govorili: pof. dr .Lidija Vukčević, Jovanka Vukanović književna kritičarka i autor. A moderator večeri je bila Vesna Šoškić.

Prof. dr .Lidija Vukčević je u svom izlaganju istakla: “U tridesetak kraćih eseja  pisanih kao prikazi,  Rakočević iznosi u svojoj najnovijoj zbirci književnih kritika pod naslovom Utisci pregled produkcije manjinskih pisaca. Osobno nam je bilo najzanimljivije pratiti Rakočevićevo poimanje najnovije crnogorske iz perspektive tzv. manjinske poezije  i njeno ravnopravno  vrednovanje u odnosu na tzv većinske, kanonske književne oglede i realizacije. Ničim Rakočević ne osporava identitet pisaca manjinskog kruga; naprotiv s puno književnoteorijske i  intelektualne pažnje brine o legitimitetu i valorizaciji ostvarenja ove književnosti. Imajući u vidu rad vremena on nam ustvari skicira jednu buduću književnohistorijsku i antologijsku vertikalu logikom koje bi mnogi od promatranih pisaca i djela mogli ravnopravno ući u krug književnih ostvarenja Crne Gore na crnogorskom jeziku”.

Jovanka Vukanović  pjesnikinja i književna kritičarka je između ostalog istakla:

Pred nama je knjiga kritičkih zapisa pjesnika, prozaiste, kritičara Bogića Rakočevića, dovoljno poznatog našoj književnoj javnosti. Pisca koji je, dešifrujući sopstvene stvaralačke vizije, dobar dio svog opusa posvetio takvim vizijama drugih književnika. Rakočević koji je ocjenjivao drugog, večeras je u ulozi tog drugog. Kojim nam  putem i metodom preostaje krenuti, nama koji smo večeras  treći ešalon na književno-analitičkoj liniji – kritičari kritičara kritikovanih?  Na šta obratiti pažnju kad govorimo o „Utiscima“?-Da li se usredotočiti na problemsku građu, da li na stil, jezik, interpretaciju, da li okrenutost autora određenim, preferiranim književnim vrstama ili rodovima, ili je na udaru njegovog pera savremena kritičko-teorijska misao, odnosno njena refleksija kroz  istorijsku kontrapunkciju…

Komentari su onemogućeni