U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljen je Leksikon slikara  manjinskih naroda Crne Gore pod nazivom  “Saga svjetlosti”.

Riječ je o kapitalno važnoj i po visokim grafičko-dizajnerskim standardima opremljenoj publikaciji kojom je predstavljen  opus 54 umjetnika manjinskih naroda koji stvaraju ili su stvarali u Crnoj Gori.

Izdavanjem Leksikona stavlja se više svijetla na ulogu i doprinos slikara manjinskih naroda ukupnom crnogorskom likovnom i umjetničkom stvaralaštvu i kroz ovakvu formu naglašava bogatstvo i raznovrsnost umjetničkog izraza, koje se stače u jedinstven kulturni potencijal Crne Gore.

Leksikonom je, zapravo, predstavljen dio savremene crnogorske umjetnosti koju su stvorili pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori, doprinoseći bogatstvu različitosti umjetničkog stvaranja na našim prostorima.

Slikari manjinskih naroda su na svojim platnima i crtežima donijeli dah Orijenta i Mediterana, miris jasmina, šadrvane i avlije, kamene uličice starih primorskih gradova, zavičajne prostore sjevera naše zemlje sa svim njihovim osobenostima i ljepotama…

Umjetnički i stvaralački dometi, iskazani od relevantne likovne kritike,  kriterijumi koji su opredjeljivali dobijeni prostor u Leksikonu.

Komentari su onemogućeni