Izložba narodnih nošnji manjinskih naroda “Sinergija različitosti”, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore, otvorena je danas u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Izložba je nastala kao rezultat potpisanog memoranduma o saradnji između Narodnog muzeja i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Na izložbi je prezentovan 21 komplet muških i ženskih, seoskih i gradskih, svakodnevnih i svečanih narodnih nošnji manjinskih naroda Crne Gore, kao i više pojedinačnih odjevnih elemena.


Izložbu je otvorio akademik Zuvdija Hodžić naglasifši da s pravom možemo da kažemo da je Crna Gora lijepa zbog bogatstva različitosti, različitosti koje nijesu razlike, koje nas čine sličnim, koje nas, zapravo, zbližavaju. Na zoran način to pokazuju i narodne nošnje manjinskih naroda Crne Gore koje pored estetskih doživljaja i ugođaja, svjedoče i o Crnoj Gori, zemlji “s manjkom geografije i viškom istorije”, o civilizacijskim tokovima, uticajima i prožimanjima kultura, o socijalnim, etičkim, ekonomskim i vjerskim prilikama, kulturnom i duhovnom nivou, ali i zavisnosti od istorijskih okolnosti i promjena.


O postavci je govorila etnološkinja Etnografskog muzeja NMCG, Tatjana Rajković, koja je istakla da iako su stvarane i oblikovane u prošlosti, narodne nošnje su veoma značajne u poimanju i stvaranju naše sadašnjosti, a svakako, svoje mjesto nalaze i u viziji budućnosti kroz nove spoznaje, reinterpretacije i tumačenja. Upravo to bogatstvo različitosti, nastalo kao izraz istorijski akumuliranih i evoluirajućih vrijednosti, znanja i tradicija, predstavlja suštinske vrijednosti naše zemlje, one univerzalne istinske vrijednosti, koje su poput čvrsto upredenih niti potke utkane u osnovu jedinstvenog kulturnog miljea Crne Gore.


Otvaranje izložbe je organizovano uz poštovanje mjera za suzbijanje pandemije Covid, i prenošeno online putem društvenih mreža Narodnog muzeja.


Autori izložbe su Tatjana Rajković i Eldar Lakota, a biće u postavci do 7.juna 2021.godine.

Komentari su onemogućeni