Direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Gzim Hajdinaga primio je u radnu posjetu ambasadorku Albanije u Crnoj Gori Žaklinu Peto.
Hajdinaga je upoznao ambasadorku Peto sa programskim ciljevima i zadacima ustanove, realizovanim programima i budućim aktivnostima. Činjenica je da je Albanija kao i Crna Gora multukulturalno društvo, upućuje na prepoznavanje određenih kulturnih i tradicijskih sličnosti građana dvije države, što dodatno otvara prostor i potrebu institucionalne saradnje, razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja.
U središtu razgovora direktora Hajdinage i ambasadorke Peto bili su razmjene ideja za zajedničku organizaciju manifestacija i realizacije različitih kulturno umjetničkih i naučnih sadržaja i jačanje kulturnih veza između dvije države Albanije i Crne Gore, koje doprinose jačanju komšijskih odnosa. Sagovornici su se usaglasili da izuzetno dobre bilateralne odnose dviju država, moguće je dodatno ojačati prezentovanjem kulture pripadnika albanske zajednice u Crnoj Gori i ostalih, kao i boljeg razumijevanja i komunikacije između različitih kultura, podsticanja i afirmacije interkulturalizma u cilju doprinosa očuvanju i unapređenju kulture manjinskih naroda i afirmaciji multikuralnih vrijednosti društva.

 

Komentari su onemogućeni