U petak, 7. maja u 14 časova, u Njegoševom muzeju/ Biljardi na Cetinju, biće otvorena izložba narodnih nošnji manjinskih naroda Crne Gore pod nazivom „Sinergija različitosti“.

Po sadržaju, strukturi i koncepcijskim odlikama ovakva izložba se po prvi put organizuje i predstavlja poseban kulturni, etnološki i društveni događaj.
Organizatori su Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Narodni muzej Crne Gore.

Izložbu će otvoriti akademik Zuvdija Hodžić. O karakteristikama i značaju izložbe govoriće etnološkinja Tatjana Rajković.


Biće izložen 21 komplet narodnjih nošnji manjinskih naroda Crne Gore.
Izložba je rezultat nedavno potpisanog sporazuma o saradnji između Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore.
Izložba će biti otvorena do 7. juna.


„ Iako su stvarane i oblikovane u prošlosti, narodne nošnje su veoma značajne u poimanju i stvaranju naše sadašnjosti, a svakako, svoje mjesto nalaze i u viziji budućnosti kroz nove spoznaje, re/interpretacije i tumačenja. Upravo to bogatstvo različitosti, nastalo kao izraz istorijski akumuliranih i evoluirajućih vrijednosti, znanja i tradicija, predstavlja suštinske vrijednosti naše zemlje, one univerzalne istinske vrijednosti, koje su poput čvrsto upredenih niti potke utkane u osnovu jedinstvenog kulturnog miljea Crne Gore. Tim prije, naš zadatak je da njegujemo i cijenimo međukulturalni dijalog i podstičemo razvoj i promovisanje svih onih vrijednosti koje, čvrsto ugrađene u temelje našeg društva, čine neodvojiv dio naše zajedničke baštine” – zaključna ocjena iz kataloškog teksta Tatjane Rajković.

Komentari su onemogućeni