JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa Hrvatskim nacionalnim vijećem, uz tehničku podršku JU Muzeji i galerija Tivat organizuje solistički koncert magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici Amele Frljučkić .

Koncert će se održati 10. maja 2022. godine (utorak) u JU Muzej i galerija u Tivtu sa početkom u 19 časova.

Na koncertu pod nazivom “Od tradicionalnog do savremenog” biće izvedene savremene obrade tradicionalnih pjesama iz Crne Gore koje je za harmoniku aranžirala Amela Frljučkić, a pored toga izvešće se svjetska premijera djela “Riflessi nel bianco” italijanskog kompozitora Corrada Rojca, kao i djelo crnogorske kompozitorke Slobodanke Bobane Dabović-Đurić.

Harmonikašica Amela Frljučkić rođena je u Podgorici.

Zvanje magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici je stekla 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U okviru studija školovala se na Coservatorio di Musica Guiseppe Tartini (Italija) i na Akademiji za Glasbo u Ljubljani (Slovenija). Godine2020.  na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekla je zvanje magistrice politologije – upravljanje državom.

Za postignute rezultate u toku školovanja dva puta je dobila posebno priznanje Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka.

Godine 2020. objavila je svoj prvi digitalni album i knjigu u digitalnom izdanju tradicionalnih pjesama iz Crne Gore aranžiranih za harmoniku pod nazivom Muzička razglednica iz Crne Gore. Ovaj projekat je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Muzičkog centra Crne Gore.

Italijanski kompozitor i harmonikaš Corrado Rojac 2020. godine napisao je i posvetio joj  djelo Riflessi nel Bianco, dok je 2021. godine crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović-Đurić za Amelu piše djelo Staza u Moneovom vrtu.

Amela je 2019. godine izvela svjetsku premijeru djela Drvo nade koje je napisala Dabović-Đurić. Ova kompozicija predstavlja prvo djelo ikada napisano za solo harmoniku od strane kompozitorke iz Crne Gore.

Do sada je u okviru koncerata, takmičenja i master classova nastupila u Austriji, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Usavršavala se kod Boruta Zagoranskog, Corrada Rojca, Belme Šarančić-Nahodović, Luke Juharta, Geira Draugsvolla, Radomira Tomića i dr.

 

 

Komentari su onemogućeni