Kroz partnerstvo Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore na ovogodišnjem, trinaestom po redu, Međunarodnom knjiiževnom festivalu „Odakle zovem“ predstavljeno je stvaralaštvo dr Hedine Tahirović Sijerčić.
Riječ je o istaknutoj regionalnoj i bosanskohercegovačkoj naučnici i spisateljici čiji se stvaralački opus odnosi na izučavanje i prezentovanje jezika, kulture i tradicije Roma.

Moderatorka programa bila je dr Vanja Vukućević Garić.

Dr Hedina Tahirović Sijerčić je članica Komiteta eksperata Vijeća Evrope za Evropsku povelju o regionalnim ili jezicima manjina. Predavala je dvije akademske godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je urednica romskog radio i TV programa na Radio-televiziji Sarajevo. Dugo godina je bila glavna i odgovorna urednica magazina Romano Lil (Roma Community and Advocacy Centre Toronto, Kanada), koji je izlazio od 1997. do 2002. godine.
Početkom ove godine, iz štampe je izašla knjiga Romske priče (Zbirka I) čija je autorica i urednica Hedina Tahirović Sijerčić. U zbirci je na 864 stranice predstavljeno 187 priča na romskom jeziku i njihov prevod na bosanski koje je prikupljao Rade Uhlik. 

Organizator Međunarosnog književnog festivala “Odakle zovem” je knjižara “Karver” iz Podgorice uz pokroviteljstvo i partnerstvo brojnih ustanova i društvenih subjekata.

Komentari su onemogućeni