Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore uz podršku KIC-a “Budo Tomović” organizuje autorsko veče posvećeno poznatom ulcinjskom publicisti primarijusu dr Ganiju Karamanagi.

Promocija će se održati u utorak, 29. septembra 2020. godine, sa početkom u 20 časova, u sali DODEST-a KIC-a „Budo Tomović“. O njegovom stvaralaštvu govoriće akademik Zuvdija Hodžić i dr Miroslav Marić . Moderator večeri će biti Neda Papović, a u muzičkiom dijelu programa učestvovaće Amela Frljučkić, umjetnica na harmonici.

Pored stručnog i profesionalnog angažmana u medicini, dr Karamanaga je autor zapaženih publicističkih radova koji se odnose na posebnosti ulcinjske opštine. Njegove knjige su inspirisane različitostima i specifičnostima koje ima ovaj grad i objektima koji karakterišu specifičnost kulturnog i civilizacijskog nasljeđa Ulcinja. Karamanaga kao vjerni hroničar i humanista svog rodnog kraja na dokumentovan način, kroz riječi i fotografije, nadahnuto i dopadljivo, a u isto vrijeme faktografski pouzdano, govori o svom rodnom gradu i njegovim žiteljima. Poruke njegovih djela nadilaze lokalne granice i svrstavaju se u domen univerzalnog.

Gani Karamanaga je rođen 1946. godine u Ulcinju u porodici pomoraca. Osnovnu školu je završio u Ulcinju 1960. godine, a medicinsku školu na Cetinju 1964.godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1969. godine. Specijalizaciju iz pneumofiziologije završio je 1977. godine, takođe u Beogradu.

Njegov dokazani stručno-naučni rad 1998. godine verifikovan je zvanjem primarijus.

Svoje stručno-naučne i publicističke radove objavljuje na crnogorskom i albanskom jeziku.

Objavio je sljedeće knjige:“ Monumenti”, “Vjetreni mlin”, “Gradski Pazar “, “Buđenje”, “Starogradskim ulicama (Na kapiji)”, “Korijeni”, “Porodilište u Ulcinju” , “ Sjećanja jednog ljekara “ , “ Liječenje prirodnim faktorima u ulcinjskoj regiji “ i “Sunce, more, zdravlje (odabir stručnih i naučnih radova) “ .

Komentari su onemogućeni