U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u srijedu, 23. septembra, u sali DODEST-a  KIC-a „Budo Tomović“, promovisana je knjiga poezije Braha Adrovića „Đavolje međe“.

 O knjizi su govorili dr Draško Došljak i Bogić Rakočević.

„Davno započinjuću svoju pjesničku avanturu kao urednik nekoliko listova i časopisa u Nikšiću, u tom crnogorskom književnom jezgru, Braho Adrović je najavio izuzetno zanimljiv pjesnički glas, odnosno jednog finog lirika koji je do dan danas ostao vjeran pjesničkim muzama u pravom smislu te riječi. Formirao se u jednom miljeu koji su u to vrijeme već obilježili Vito Nikolić i Vukman Otašević i mnogi drugi znani pjesnici u Nikšiću.  Braho je odabrao dosljedan pjesnički put kojeg se drži do danas“, kazao je, pored ostalog, Bogić Rakočević, dodajući da je Adrović u proteklih četrdesetak i više godina  doslijedno ispisaivao svoju liriku na temeljima, prije svega, svojeg zavičaja, a potom i drugih motiva koji su ga kategorisali kao prepoznatljivog činioca u savremenom crnogorskom pjesništvu.

Bogić Rakočević

Analizirajući knjigu „ Đavolje međe“, Rakočević zaključuje: „Njegova nova pjesnička knjiga sa donekle arhaičnom sintagmom u naslovu „Đavolje međe“, koja u svom značenjskom opsegu otvara niz nedoumica sa kojima se svi danas susrećemo i koje pjesnik uz svoju duhovnu prizmu posebno ističe. Posmatrano u simboličnoj ravni, ova knjiga bavi se prekomponovanjem naslijeđene baštine, samog svijeta ili prevođenjem iz jednog stanja u drugo, situacijom koju je pjesnik doživio u vidu velike domovine koja se u pjesmi reflektuje kroz njene krhotine, odnosno kroz njene simbolične oblike“.

Draško Došljak

Dr Draško Došljak je, između ostalog, istakao da je Adrović pjesnik života i realnosti. „Angažovan i neraskidivim nitima vezan za stvarnost, stvorio je poeziju koja je ljetopis vremena, po kojoj će i dolazeće generacije moći da ga prepoznaju“. Pjesnička zbirka „ Đavolje međe“ potvrđuje da se radi o pjesniku koji, očekivano, vlada stihom, vješto odabirajući teme, znalački odašiljući poruke. Nepravda je u ovoj Adrovićevoj zbirci progovorila stihom. Ona više nije u vreći ćutanja. Ona je dobila pjesničku fonetiku i gramatiku. Nepravda je pjesnički opomenuta i postiđena.

Došljak posebnu pažnju posvećuje ciklusu pjesama ove zbirke“ Domaće vaspitanje“ koji sadrži 16 pjesama. U pjesmama ovog ciklusa, autor sa vrha životnog brijega osvetljava mladost, vida mladalačke rane, probira nade, preispituje životne puteve, ali se uvijek divi ženi i ljepoti, pa kaže:

 

„Hvala ti Bože što još ljepota živi

Obična ljudska ljepota

Da obraduje dušu i oči zadivi

Da još je nešto ostalo vrijedno od života.“

 

Publici se predstavio autor knjige Braho Adrović čitanjem nekoliko pjesama  iz knjige „Đavolje međe“.

Moderator večeri  bila je Neda Papović, a u muzičkom dijelu programa nastupila je Amela Frljučkoć, umjetnica na harmonici.

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore  zahvaljuje se na saradnji kolegama iz KIC-a „Budo Tomović“, kao i učesnicima i posjetocima progranma koji su poštovali mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

 

Komentari su onemogućeni