JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim osnovnim školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično dostavi određeni broj knjiga iz izdavačke produkcije Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Nakon što su predsjednik Savjeta Centra Marko Gorvoković, Izedina Adžović i Anton Nikaj, samostalni stručni saradnici, prije tri dana uručili  knjige u izdanju Centra direktoru Osnovne škole “Đerđ Kasriot–Skenderbeg“ u Zatrijepču  Leonu Đuravčaju, ujedno obilježavajući Međunarodni dan maternjeg jezika, knjige su juče i danas uručene direktorima osnovnih škola “29. novembar” u Dinoši Allmiru Lulanaju, “Mahmut Lekić” u Tuzima Luigju Dedvukaju i “Jedinstvo” u Skoraću Prelji Djolaju.

Neka od izdanja su na albanskim jeziku i dvojezična kao što su  Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore  „Të gjithë tanët- Svi naši“, roman „Gjerdani nga Shanllëurfa“ Ruždije Adžovića, Leksikon slikara manjinskih naroda Crne Gore „Saga svjetlosti – Saga e dritës – Saga of light“, zbirke poezije „Magloviti glas jezera u svitanju – Za mjegullor i liqenit n'ag“ janë:“ Ledije Duši,  ” I da si ljubav – Dhe dashuri goftsh – Mimoze Redžvela i druge.

Uručeni su i primjerci 22. broja časopisa za kulturu, književnost i nauku KOD. Tokom akcije “Naše knige u vaše škole”, koja je naišla na izvanredan prijem  nastavnog osoblja, učenika i mještana, uručeno je preko dvjesta primjeraka knjiga i toliko primjeraka časopisa KOD.

Akcija ima za cilj upoznavanje sa izdavačkom produkcijom Centra i podizanje nivoa čitalačke kulture.

 

Komentari su onemogućeni