U izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljena je knjiga „Kralj Nikola i muhamedanci“ autora Čeda Baćovića.

Knjiga sadrži trideset pet priča ranije zapisanih i objavljivljivanih u različitim publikacijama. Objedinjene u knjizi Čeda Baćovića predstavljaju cjelovit prikaz čojskog i viteškog odnosa crnogorskog suverena prema pripadnicima islamske veroispovijesti u vrlo bremenitim istorijskim okolnostima.

 Muhamedanci sa druge strane prihvataju kralja Nikolu za svog gospodara nakon što su  novodobitni krajevi pripali Crnoj Gori. U anegdotskoj formi, kroz različite životne situacije, prikazani su odnosi uzajamnog poštovanja i razumijevanja različitosti, a nadasve  ljudski odnos kralja Nikole prema svojim novim podanicima.

U knjizi su objavljene i četiri pjesme kralja Nikole u slavu muhamedanaca u kojima se takođe iskazuje uvažavajući odnos prema pripadnicima ove konfesije.

Recezent knjige akademik Zuvdija Hodžić ocjenjuje da se radi o bogatoj, vrijednoj  i zanimljivoj građi, naglašavajući dobre namjere autora: “uvjeren sam da je  Čedo Baćović to učinio sa željom da današnjem čitaocu, u multivjerskoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori – primjerom pokaže kako se u mnogo složenijim međunarodnim, društveno –  istorijskim okolnostima moglo živjeti ljudski i mudrije”.

Komentari su onemogućeni