U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u saradnji sa Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, sinoć je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” u Podgorici održana promocija pjesničke zbirke „Dvije trećine” autora Adrijana Vuksanovića.


O knjizi su govorli mr Aleksandra Vuković i akademik Pavle Goranović.

“Adrijan Vuksanović poezijom “osadašnjava vječnost” i “okućuje suštinu”. Naslov knjige “Dvije trećine” upućuje na razgovor sa najstarijom znanom, “Ep o Gilgamešu”. Gilgameš je jednom trećinom čovjek, dvije trećine bog. Rekli bismo, ono božansko u čovjeku jeste pjesničko. Prološka pjesma Obrana prašinom uvodi nas u svijet kojim pulsira volja za vječnost u jeziku, volja čovjeka nastalog iz prašine da onim što je bilo na početku dometne do tišine, dje počinju razgovori sa Sv. Avgustinom i Sv. Leopoldom.
Pjesma Moji razlomci, kao epiloška granica sa “dovidjenja”, prikazuje ono sa čim se lirski subjekat dijeli, razlama, ali ga to ne slama. To su tišina, boja, misao i tuga, koje vazda u svemu imaju svoje produžetke, a naslutivi su, pjesničkim vidom, samo oni u vječnosti koja počinje Riječju. Jer, “najveća riječ ostavlja tišinu”, a tiho je i mistično u hramu Vuksanovićevoga stiha”, istakla je mr Aleksandra Vuković.

Akademik Pavle Goranović ocijenio je da Adrijan Vuksanović zna da je pjesnik onaj koji umije da postavlja pitanja, više nego onaj što teži dati odgovore. I na tragu je stiha Vislave Šimborske da “ Nema urgentnih pitanja/Od naivnih pitanja.” Stoga mu najviše odgovaraju neprolazne pjesničke teme, ona čuđenja koja su model našeg sudjelovanja u svijetu. Uokviren u toj stalnoj zapitanosti nad sobom i svijetom, pjesnik je biće strpljivosti. On je sukrivac i svjedok, i niko mu ne može oteti dugo traganje. Pjesnika odlikuje neobična vjera-vjera u moć riječi i pjesničko iskustvo kao iskušavanje neočekivane svjetlosti. I njeno uporno iščekivanje, kazao je, pored ostalog, Goranović.

Moderatorka večeri bila je Vesna Šoškić.

Komentari su onemogućeni