U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sinoć je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” u Podgorici promovisana knjiga „Kralj Nikola i muhamedanci“ autora Čeda Baćovića.
Gogovorili su akademik Zuvdija Hodžić, dr Draško Došljak, mr Sait Šabotić i autor.

“ Izuzetna latentna energija, pronicljivost i strpljivost karakteristična za antologičare i publiciste, doprinijela je da Čedo Baćović priredi za štampu i čitalačku publiku svoje novo izdanje pod naslovom “Kralj Nikola i muhamedanci”. Za širi krug čitalaca naslov je pomalo neobičan, što je, u krajnjem i priređivačeva namjera iz više razloga, dok je za usko specijalistički krug čitalaca ova tema još uvijek žarište duha i prilika za osvjetljavanje pojedinih segmenata ovog širokog pitanja sa različitih aspekata, a ne samo iz ugla najšireg sloja stanovništva, onog koji u svome pamćenju i tradiciji njeguje anegdotu kao kratku formu koja sažeto odslikava mnoge strane svakodnevnog života ”, istakao je mr Sait Šabotić.

Prof. dr Draško Došljak je ocijenio da knjiga Čeda Baćovića predstavlja rijetko dobar zbornik primjera čojstva i humanosti. U dugoj, bez malo 60 godina, vladavine knjaza/ kralja Nikole bilo je dosta značajnih događaja i datuma od predsudne važnosti za Crnu Goru. Jedan od tih događaja je i Berlinski kongres. Važnost ovoga kongresa je u činjenici da je Crna Gora dobila nezavisnost, teritorijalno se proširila, uvećala broj stanovnika. Čini mi se, ne manje važnim, i činjenica da je tada Crna Gora postala i multinacionalna i multivjerska. Istovremeno i nezavisnost i multinacionalni ambijent države. Zato, oni koji su se zalagali za obnovu nezavisnosti i oni koji brane nezavisnost Crne Gore brane i ovu njenu temeljnu vrijednost. I vrijedi! Ovim anegdotama vezanim za kralja Nikolu i ugledne muhamedance, njihov odnos, saradnju i pokazuje jedno vrijeme, prostor, i ljude koji su se razumjeli. Svaka ova anegdota je primjer razumnosti, humanosti, mudrosti i vrcavosti duha. One su primjer ljudskosti i u najtežim vremenima! Težimo da i ovakvi primjeri budu dominantnost i u našem vremenu! Oni su svetionici za sve generacije!

Govoreći o knjizi i razlozima zašto je autor napisao, akademik Zuvdija Hodžić je naglasio: “Uvjeren sam da je Čedo Baćović to učino sa željom da današnjem čitaocu, u multivjerskoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori-primjerom pokaže kako se u mnogo složenijim međunarodnim, društveno-istorijskim okolnostima moglo živjeti ljudski i mudrije. To vrijeme istoričari analiziraju i tumače na svoj ali ga i anegdote oslikavajuna jednostavan ali, ništa manje istnit i autentičan način”.

Komentari su onemogućeni