U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore večeras je Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” u Podgorici održana četvrta po redu tribina iz serijala Interkulturalna obzorja.

Učestvovali su hafiz Sulejman Bugari, teolog i Ljudmila Popović, doktor komparativne književnosti i humanističkih nauka.

Moderatorka je bila Vesna Šoškić.

Za Hafiza Sulejmana Bugarija interkulturalizam i interkulturalnost je, u suštini, svijesti o našem inter-biću – međusobnoj povezanosti i međuzavisnost.

Interkulturalnost je poseban model ljudskog ponašanja, u kojem dolazi do susretanja svih kultura i on traži zajedničke vrijednosti koje povezuju i obogaćuju pojedinca i zajednicu.

U takvim susretima nijedna kultura ne gubi svoj prvobitni etnički identitet, već dolazi do stvaranja nove kulturne sinteze.

Za razliku od multikulture, interkultura se obraća svima, bez obzira koje su vjere, nacije i jezika.

“Crna Gora je pravi model i primjer interkulturalnog društva kojeg treba jačati, ljubomorno čuvati i nesebično širiti”, zaključio je Bugari.

Ljudmila Popović, doktor komparativne književnosti i humanističkih nauka je istakla da Crnoj Gori, i cijelom svijetu, treba nova priča, nova vizija, nova kolektivna orjentacija, novi kulturni – etički i estetički – kod. U tom duhu je skorije osnovan Direktorat za interkulturalizam pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Takva inicijativa demonstrira ozbiljnu i svesrdnu posvećenost Crne Gore stvaranju mirne koegzistencije i jedinstva u raznolikosti zasnovanih na univerzalnim ljudskim pravima i vrijednostima.

Multikulturalnost je naša očigledna realnost, a interkuturalnost je svjesna i savjesna namjera, naša odluka da ta multikulturna realnost funkcioniše na dobro svima. Treba da gradimo novi kulturni kod za budućnost Crne Gore koji će nam donijeti dobrobit interkulture kao suživota, saosjećanja, suodgovornosti i solidarnosti. Kroz sve sto smo prošli i prolazimo, svjesni smo da neizbježno jedni drugima pripadamo. I sve više će nam biti potrebne empatija, nadahnutost, bliskost jer samo ujedinjeni se možemo ponijeti sa lokalnim kao i sa globalnim izazovima.

Komentari su onemogućeni