U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sinoć je Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” u Podgorici održano autorsko veče romskog pisca Ruždije Rusa Sejdovića “(Im)presija života”.

O njegovom stvaralaštvu govorili su akademik Zuvdija Hodžić i Vlatko Simunović, publicista i književni kritičar.

Moderatorka programa bila je Šejla Pepić.

 Zuvdija Hodžić: “ Zahvaljujući Rusu uspio sam da spoznam bogatu kulturu i tradiciju romskog naroda u Crnoj Gori. U njegovim pjesmama su se saželi vjekovi, sve što je romski narod  proživio, njihova kretanja, priče i mitologije. On je izvrstan pjesnik, čije pjesme možemo da citiramo a onda se okrenuo pisanju proze. Njegove priče su fantastične i tvrdim da svaka može da bude antologijska. Piše i dramske tekstove, njegove drame su igrane u teatrima od Berlina do Pariza. Kao stvaralac nezaobilazan je ne samo  u istoriji, književnosti i kulturi romskog naroda nego i u crnogorskoj kulturi ima posebno mjesto “, istakao je akademik Hodžić.

Govoreći o Sejdovićevom stvaralačkom radu, Vlatko Simunović zapaža da Ruždija Ruso Sejdović piše knjige respaktibilne estetske vrijednosti. “Piše knjige koje vrijedi čitati. One su rezultati duha, duševnosti i volje čovjeka koji posjeduje nesvakidašnju sposobnost da u formi poetskog iskaza ilustruje ne samo svoje već i iskustvo cijelog svog naroda, magiju ljubavi, bol za izgubljenom dragom, ponos, rezignaciju prema životu, bespomoćnost”, mišljenja je Simeunović dodajući da: “Sejdović sve što je supstancijalno i objektivno proizvodi iz iskustva svog naroda, oblikujući tradiciju kao nešto svoje. Svaku temu uobliči udubljujući se duboko u sebe”.

 

Komentari su onemogućeni