U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u Umjetničkom paviljonu ULUCG, večeras je otvorena kolektivna izložba slika pod nazivom Ženski likovni rukopisi”.

Predstavljene su umjetnice: Sabaheta-Beka Masličić, Seida Belegović, Vahida Hasanaga Nimanbegu, Tanja Nikolić, Mersiha Mavrić, Majda Mučić, Selma Đečević, Brigita Antoni, Rina Kokotović i Emina Adrović.

Izložbu je otvorila Maida Gorčević, savjetnica predsjednika Vlade za manjine.

„Pojam sveopšte kreacije i kreacionizma, nepojmljiv je, i u muškocentričnom konceptu svijeta, bez žene! Stvaranje novog života, nemoguće je bez volje, želje, bez ženske vizije, žrtve i odgovornosti. Ovim želim da kažem, da poručim da je stvaranje i stvaralaštvo kodno zapisano u biću žene“, istakla je savjetnica Gorčević.

„Izložbu koja je pred nama doživljavam kao još jedan u nizu istorijskih pokušaja, na mikro i makro planu, da ka društvenom centru pomjerimo i poziciju žene i poziciju predstavnica manjinskih naroda. Složićemo se, stvaralaštvo ne poznaje kategorije manjine i manjinskog, do isključivo vrijednost, sadržajnost i reprezentativnost. Pojedinačno, individualno, osobeno, svakako da jeste reprezentativno i umjetničko i u ovom slučaju. Biti žena stvaralac, pritom biti i predstavnica manjinske zajednice, ne odustajati od, laici bi rekli, iracionalnih snova i ciljeva, i u razvijenijim društvima, ravno je podvigu. Činiti to u tranzicionom društvu kakvo je naše, u građanskom društvu u povoju, ravno je čudu“, kazala je, pored ostalog, savjetnica Gorčević.

Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder, podsjećajući da su umjetnice čiji su radovi predstavljeni na večerašnjoj izložbi generacijski heterogene, različitih tematskih, žanrovskih i stilskih opredjeljenja, istakao je da one prepoznatljivo doprinose bogatstu različitosti umjetničkog izraza i predstavljaju neodvojivi dio ukupnih crnogoskih kulturnih i umjetničkih potencijala.

Osnovni motiv za organizovanje ovakve izložbe, naglasio je Luboder, jeste da se naglasi vrijednost, značaj i doprinos umjetnica kulturnoj i umjetničkoj sceni u Crnoj Gori.

Otvaranje izložbe proteklo je uz puno poštovanje važećih epidemioloških mjera.

Izložba je otvorena do 19. marta.

Komentari su onemogućeni