U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sinoć je   u hotelu „Ramada“ u Podgorici održano  multimedijalno veče pod nazivom „Svijetlo lice stare Podgorice“. Bio je to  prvi programski segment kojim je počela manifestacija „Svi smo mi Crna gora – bogastvo različitosti“, koja će se održati u nekoliko crnogorskih gradova.

U okviru programa „Svijetlo lice stare Podgorice“ bilo je riječi o specifičnom načinu življenja Staropodgoričana, tradiciji suživota i tolerancije, oživjeljen je duh stare Podgorice kroz zaniimljiva sjećanja učesnika programa Huseina Cena Tuzovića, Danila Burzana i Šukrije Žutog Serhatlića.

Hroničar Podgorice publicista Ceno Tuzović podsjetio je na mijene koje je Podgorica doživjela, preoblikujući se u moderan grad, istovremeno evocirajući sjećanja na život stare Podgorice.

Novinar i publicista Danilo Burzan  iznio je sjećanja na pojedine djelove stare Podgorice i život  u njima, podsjećajući na nezaboravna djela pojedinih Podgoričana. “Naša je dužnost da mlađim generacijama prenesemo svijetle uspomene na suživot, na uzajamno poštovanje, ispomaganje i predusretljivost svih njenih stanovnika, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadali”, kazao je, pored ostalog, Burzan.

Za Šukriju Žutog Serhatlića Podgorica je naljepši grad na svijetu, zato je ostao da živi u njemu, iako je imao više prilika da se otisne u „bijeli svijet“. Podsjetio je na vrijeme entuzijazma i poleta omladine koja se okupljala u nekadašnjem Domu omladine „Budo Tomović“, današnjem KIC-u.

Salko Luboder, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore  kazao je da  stara Podgorica, davnašnja i živa inspiracija mnogih stvaralaca, predstavlja, zapravo, onaj neodoljivi šarm živovanja u mahalama i sokacima – u kojoj se od davnina do današnjih dana održava duh i ljepota doživljenog i opjevanog u milozvučnoj starogradskoj pjesmi i podgoričkoj sevdalinci. To je ona atmosfera kad’ se šetajući ispod Ljubovića zaljubi cura u mladića, ili kad mahale fenjere zapale – podjednako lijepo kao kad’ mlada Jelka ljubi Janka, ili, pak, kad’ Sejdefu majka buđaše.

 

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Šukrija Žuti Serhatlić, Edo Abdović i Esad Merulić. Moderator programa je bio Miomir Maroš.

Komentari su onemogućeni