Zbirka poezije “Versi kamena i mora – poezija savremenih hrvatskih pjesnika Crne Gore” promovisana je 27. novembra u sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici. Knjigu koja obuhvata pjesnička djela 11 autora, izdao je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore.

U knjizi “Versi kamena i mora” zastupljene su pjesme Vande Babić, Marina Čaveliša, Maje Grgurović, Ružice Lazarević, Gracije Gaša Marovića, Desanke Matijević, Vesne Oborine, Dijane Sindik, Mira Sindika, Vedrana Šantića i Adrijana Vuksanovića.

Jedan od urednika zbirke akademik g. Zuvdija Hodžić, naglašavajući da vjeruje da su Hrvati iz Boke Kotorske duboko spoznali svoju kulturu, rekao je i sledeće:

“Iako je poetika ovih pjesnika različita; iako je često bliža nekim pjesnicima iz drugih sredina, ipak ono što je karakteristično i zajedničko je ljubav prema Boki, ljubav prema hrvatskoj tradiciji i kulturi, prema tlu i prema sredini u kojoj su se formirali”, istakavši da su njemu lično posebno zanimljive specifičnosti jezika koje imamo u našoj Boki.

Takodje, o knjizi je veoma nadahnuto govorila i recenzentkinja mr. sc. Ksenija Rakočević istakavši kako je “Boka ono najbolje što imamo u Crnoj Gori”, te da “Hrvati u Crnoj Gori zaista imaju bogatu tradiciju i zaista imaju razloga da budu ponosni na ono što su dali i pridonijeli i kulturi Crne Gore i Hrvatske”.

Prisutne je pozdravila i lektor i korektor ove knjige g. Ana Vuksanović ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća, izražavajući zahvalnost svima koji su sudjelovali u ovom projektu, ističući:

“Pjesnici i pjesnikinje koji su zastupljeni u zbirci “Versi kamena i mora” se razlikuju po starosnoj dobi, po spolu, po obrazovanju, po struci, po životnom i pjesnickom iskustvu i zrelosti, ali im je svima zajednička ljubav prema poeziji i prema Boki i njezinoj povijesti, kulturi, tradiciji, običajima pa i legendama”.

Prisutni pjesnici pročitali su publici neke od svojih pjesama, dok je moderatorka Vesna Šoškić predstavila i neke od pjesama pjesnika koji nijesu mogli prisustvovati promociji knjige.

Izmedju ostalih, promociji su prisustvovali i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori g. Veseljko Grubišic, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore g. Derviš Beli Selhanović, konzul Republike Hrvatske u Kotoru g. Hrvoje Vuković, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore g. Zvonimir Deković.

Komentari su onemogućeni