U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Crnogorske zajednce u Republici Sjevernoj Makedoniji promovisana je knjiga „Ksenija Cicvarić – život i pjesme“ autora Mića Miranovića.

Boris Popivoda, predsjednik Crnogorske zajednoce u Republici Sjevernoj Makedoniji podsjetio je da Zajednica funkcioniše na principu građanskog koncepta i okuplja ljude koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju maticu. Prioritetni ciljevi su joj afrmicija kulturnih i duhovnih vrijednosti Crne Gore, jačanje ukupnih veza između dvije države, njegovanje i praktikovanje međunacionalnog sklada i suživota. Promovisanje knjige o Kseniji Cicvarić je značajan događaj za Zajednicu budući da je njena pjesma značajna veza sa Crnom Gorom, kazao je Popivoda.

Mićo Miranović, autor knjige,  ukazao je na zanimljive događaje iz života i pjevačke karijere Ksenije Cicvarić, naglašavajući da je ona jedinstvena ličnost, rijetkog dara i raskošnog pjevačkog telanta ćije su pjesme rado slušane na prostorima bivše Jugoslavije, te da njena pjesma i danas živo traje. Podsjetio je da je godinama predano radio na prikupljanju materijala za knjigu o Kseniji Cicvarić, objedinjući najvažnije informacije, mišljenja i stavove u vezi sa Ksenijinom umjetničkom karijerom.

 Knjigu čine četiri poglavlja: Rekli su o Kseniji – sjećanja i impresije iznose poznata imena muzičke scene sa bivših jugoslovenskih prostora (Nikola Karović, Beba Selimović, Božidar Boki Milošević, Nedžad Salković, Merima Njegomir, Žarko Mirković, Zoran Kalezić, Šukrija Žuti Serhatlić…). O Ksenijinim pjesmama – opet govore ljudi sa poznatim imenima na muzičkoj i umjetničkoj sceni sa prostora bivše Jugoslavije. Notni zapisi Ksenijinih pjesama – posebno važan dio knjige koji čuva od zaborava, eventualnih deformicija ili zloupotreba vrijednu muzičku ostavštinu Ksenije Cicvarić. Foto album – takođe vrijedan i zanimljiv dio knjige koji fotografskom uvjerljivošću svjedoči o Kseniji kroz vremenske mijene i u različitim prilikama, o Podgorici nekada, foto album nam vraća sjećanje na podgoričku staru varoš, mahale i sokake kao živu umjetničku inspiraciju,  a tu je i čitava panorama ličnosti značajnih  za priču o Kseniji, kao i foto sekvence iz istorije Crne Gore.

Salko Luboder, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore,  kazao je da je Centar, rukovođen programskim imperativima afirmacije istinskih vrijednosti, prihvatio da zajedno sa Crnogorskom zajednicom organizuje promociju knjige o Kseniji Cicvarić, glasovitoj divi starogradske pjesme, ne samo u Crnoj Gori, već i mnogo šire, koja je ostavila  neizbrisiv trag u muzičkom stvarlaštvu na balkanskim prostorima .

„Ksenija Cicvarić u svojim pjesmama sažima temeljne vrijednosti Crne Gore, svi koji žive u Crnoj Gori prepoznaju se u njenim pjesmama. U njenoj zanosnoj pjesmi su poruke univerzalnog značenja. Njena ostavština vrijedan je prilog kulturnoj i umjetničkoj baštini Crne Gore i regiona. Ksenija je bila i ostala svojevrsni pjevajući hram crnogorske multikulturalnosti“, istakao je Luboder.

Učesnici promocije knjige o Kseniji Cicvarić  posjetili su Crnogorsku zajednicu u Republici Sjevernoj Makedoniji u Skoplju. U ime Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore uručeni su im primjerci knjige o Kseniji Cicvarić, kao i knjige u izdanju Centra – reprezentatvina publikacija Leksikon slikara manjinskih naroda Crne Gore „Saga svjetlosti“, katalog izložbe narodnih nošnji manjinskih naroda Crne Gore „Sinergija različitosti“ i druga izdanja.

Komentari su onemogućeni