U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore sinoć je u KIC-u “Malesija” u Tuzima održana promocija knjige „Stari javor (Çinari i Moçëm)“ poznatog ulcinjnskog publiciste, primarijusa dr Gani Karamanage.

 Govorili su: akademik Zuvdija Hodžić, novinar i publicista Mustafa Canka, književnik i publicista Gazmend Čitaku (Gazmend Çitaku) i primarijus dr Gani Karamanaga.

Akademik Zuvdija Hodžić ukazao je na najvažniji segment knjige koji govori o tome da samo što je zatražio da se na svečanosti  u   oslobođenom Ulcinju pored jugoslovenske i crnogorske istakne i albanska zastava pilot-heroj, rodoljub i borac, Albanac Raif Gorana je ,,preko noći,, od partijskih drugova i saboraca,  bez suđenja osuđen na smrt. Uveče je, pod izgovorom da treba da idu na Cetinje da proslave pobjedu, izveden iz kuće u koju se više nije vratio. U zoru je, kod Starog javora, strijeljan. Čovjek koji je iskreno vjerovao u bratstvo i jedinstvo, ravnopravnost i pravdu, u ideale za koje se borio,  olako je žrtvovan. Po onoj narodnoj da i u zakašnjeloj pravdi ima  nepravde,  decenijama kasnije,  o događaju o kojem se   iz straha ćutalo ili govorilo šapatom njegovih najbližih – knjigom ,,Stari javor,, progovorio je Gani Karamanaga.

 “Danas je pred vama trinaesta po redu knjiga na abanskom jeziku dr Karamanage. Na početku nam se predstavio sa knjigama čija je tematika bila medicina, gdje je opisivao svoja iskustva iz svakodnevnog rada da bi se nakon nekog vremena profilisao u hroničara događaja koji su se desili u Ulcinju, u kojima je on bio protagonista ili je detalje čuo od starijih sugrađana. Nova knjiga “ Stari javor (Çinari i moçëm)” govori o životu Ulcinjana kroz priču prvog alabanskog pitota, koji je bio iz Ulcinja. To je bio Raif Rafo Gorana. Riječ je o hronici koja  kroz njegovu tragičnu sudbinu ilustruje jedno vrijeme, što ovu knjigu čini posebnom. I ova knjiga, baš kao i predhodne, napisana je bez predrasuda, što je čini lakom i razumljivom za čitanje”, istako je Gazmend Čitaku (Gazmend Çitaku) književnik i publicista.

 

Novinar i publicista Mustafa Canka je istako kako je godinama  dr Gani pripremao ovo djelo, prikupljao i sistematizovao građu, razgovarao sa desetinama osoba, pažljivo sve analizirao. Dakle, on je svoje uradio. Knjiga koju imamo pred sobom je dokaz tome. Ona je svjedočenje čovjeka koji je to osjećao kao dug i obavezu prema svojoj zajednici svjestan činjenice da se budućnost treba graditi na istini. Potvrdio je i na ovaj način ono što je cijeli život radio kao doktor: da nastavi vjerno služiti našoj maloj zajednici.

 

Komentari su onemogućeni