Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina i Romskim savjetom, obilježio je 8. april – Svjetski dan Roma događajem pod nazivom „Rušimo predrasude“ u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović.

Događaj je otvorio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković. Mehmed Zenka:Crna Gora visoko cijeni značaj suživota i sprovodi sve potrebne aktivnosti u cilju očuvanja istog i nastaviće u tom pravcu. Svim pripadnicima/ama romske zajednice čestitam Svjetski dan Roma.

Nj.E. Aivo Orav šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori:Evropska unija ohrabruje Crnu Goru da ispuni svoje obaveze, da ojača borbu protiv diskriminacije i da podrži učešće i predstavljanje Roma u svim sferama života u privredi i društvu.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković: Moramo posvećenije, zajedničkim planovima i zalaganjima doprinositi da se svaki pripadnik/ca romske populacije osjeća prihvaćeno i da živi u uslovima dostojnim čovjeka, u uslovima koji poštuju urođeno dostojanstvo i autonomiju.

Na događaju je prisustvovao veliki broj predstavnika institucija, međunarodnih i NVO organizacija i medija. Program je po;eo dječijom predstavom  „Da sam neko ko vlada planetom – kratka priča o ljudskim pravima“, glumaca Radojice Stankovića (Šante Pante),  Događaj je pratio  muzički bend i romsko folklorno društvo.

Komentari su onemogućeni