U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore  u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori sinoć je u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici promovisana knjiga  „Vakufi u Beranama i Petnjici “ autora Mirsada Hadrovića.

Govoriili su: prof. Suljo Mustafić, Božidar Proročić, književnik i publicista i autor.  Moderatorka programa je bila Vesna Šoškić.

Suljo Mustafić podsjeća da se dokument kojim se opisuje vakuf zove  vakufnama. To je davanje za opšte, zajedničko dobro, odnosno trošenje imetka za napredak zajednice. Vakuf je sredstvo za prosperitet u ekonomskom, kulturnom, društvenom i civilizacijskom pogledu. Značaj vakufa u modeliranju i podsticanju razvoja privrede, kao i u podupiranju nastanka i razvoja urbanih centara, daleko prevazilazi njihovu kulturno-obrazovnu i duhovno religijsku funkciju. Vakufi su bili osmišljeni tako da budu u funkciji ekonomske stabilnosti i rasta jednog društva, kazao je Mustafić. “Kada je u pitanju kulturološki ili uže kulturni značaj, Hadrović jasno ukazuje na jaku tradiciju Bošnjaka, ali i drugih naroda u darivanju, dobročiniteljstvu i brizi o potrebama zajednice, koju čine svi ljudi bihorskog kraja, bez razlike kojem se Bogu mole”, ocijenio je Mustafić

Božidar Proročić je istakao da je Hadrović na poseban način predstavio stanje vakufa, koje je složenije od uobičajenog pojednostavljenog opažanja o vakufima. Sam autor se potrudio da gotovo sve vakufe predstavi i publikuje koristeći relevantne i pouzdane istorijske izvore i podatke. Bošnjaci, bez obzira na različite političke i društvene sisteme i okolnosti, nikada nisu prestali sa uvakufljavanjem. Njih, kao i njihove prethodnike, kao i današnje vakife, odlikuje dobročinstvo i dalekovidost.

Komentari su onemogućeni