Pri tijelu je košulja od bijelog pamučnog materijala prugasto dezeniranog. Čakšire su šivene od tanke čohe ili finijeg sukna braon, teget ili crne boje, sa širim turom. Ukrašene su floralnim ornamentima na bokovima rađenim crnim ili braon koncem, od džepova do koljena i na krajevima nogavica. Oko struka je kožni pojas, odnosno silav, sa pregradama za duvan, novac ili oružje, koji se prekriva trombolosom, tj. pojasom.

Fermen je vrsta prsluka bez rukava, dužine do struka, najčešće je izrađivan od istog materijala kao i čakšire. Miltan je haljetak dužine do struka, najčešće izrađen od crvene čohe. Ukrašen je floralnim ornamentima na prednjoj strani, leđima i čepken rukavima koji su cijelom dužinom sa jedne strane otvoreni. Na nogama su bijele pamučne ili tanke vunene čarape preko kojih su mestve izrađene od tanke crne kože koje se ne skidaju prilikom obuvanja cipela. Na glavi je tamno crveni fes sa ukrasnom kićankom od crnog konca..

Priredio Eldar Lakota

 

 

(Iz kataloga “Sinergija različitosti” – narodne nošnje manjinskih naroda Crna Gore, izložba 07.05.2021. godine, “Biljarda” Cetinje)

Komentari su onemogućeni